- Este în Negraşi, Județ Argeş
- Unitate geografică: Câmpia Neajlovului
- Altitudine: 200 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Poiana cu narcise din Negraşi este o rezervaţie naturala floristică situalta în lunca râului Dâmbovnic, fiind cea mai sudică poiană cu narcise din ţară…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: doar în primăvara
Poiana cu narcise se află în partea de sud-est a judeţului Argeş, în zonă de câmpie, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi se întinde pe o suprafaţă de 76 km2. Aria este de fapt o relicvă naturală din cuaternar, construită dintr-un mozaic de habitate: pajişti, coaste, râu cu pat de pietriş şi zone băltite. Biotopurile favorizează diversitatea speciilor de plante, câteva găsindu-se şi pe Lista Roşie a României.
Poiana a fost declarată rezervaţie naturală în data de 24 iunie 1966 şi reconfirmată în 2000, în scopul de a proteja specia de narcisă (Narcissus stellaris) şi valoarea peisagistică. Când înfloresc, la sfârşitul lui aprilie-începutul lui mai, narcisele formează un covor imens alb-gălbui pe un fond de verde crud. înfloresc mai devreme decât în alte zone, datorită poziţiei sudice şi zonei deschise spre lumină.
De când a fost declarată rezervaţie naturală în 1966, aici se organizează în fiecare an, în prima duminica a lunii mai, Sărbătoarea Narciselor, care atrage mii de turişti. Sărbătoarea cultural-artistică se suprapune cu ziua comunei, ocazie ideală pentru spectacole folclorice şi manfestări. Localnicii numesc narcisele ” coprite”, pentru că se deosebesc de narcisele de grădină prin faprul că au tulpinile mai subţiri şi frunzele mai înguste, florile mai mici şi guleraşul scurt, iar când se deschid, au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului.
Primele menţionări ale narcisei în istoria lumii, vin din mitologia antică, din legenda lui Narcis. Narcis era un tânăr deosebit de frumos, care dispreţuia dragostea şi era insensibil. Zeiţa Nemesis l-a pedepsit, şi Narcis s-a îndrăgostit de el însuşi, de reflexia lui în apa fin fântâna la care se ducea în fiecare zi. Cucerit de imaginea pe care o vedea oglindită, dar disperat că nu o putea ajunge, Narcis a căzut în fântână şi a murit. Nimfele, care erau îndrăgostite de el, au venit să-l plângă şi l-au prefăcut într-o floare galbenă, care îşi ţine capul plecat asemenea lui Narcis care se oglindea în apă.
Acces: Drumul european E81 – Pitești – Recea – Căteasca – drumul județean (DJ508) Furduești – Teiu – Buta – drumul județean (DJ659) – Negrași (dinspre Pitești);
Drumul județean (DJ703B) – Costești – Şerbănești – drumul județean (DJ659) Gliganu de Sus – Gliganu de Jos – Bârlogu – Negrași (dinspre Costești).