De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o minune a naturii, fiind considerat al doilea pod natural ca mărime din Europa!
- Este în Ponoarele Județul Mehedinţi
- Unitate geografică: podişul Mehedinţi
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
Podul Natural de la Ponoarele, numit Podul lui Dumnezeu, este singurul pasaj natural rutier funcţionabil din România, vestigiu al Peşterii Podului, reziltat prin surparea tavanului acesteia. Podul lui Dumnezeu este traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin. Este al doilea pod natural ca mărime din Europa, având 30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime. Podul se află în centrul localităţi şi este o uriaşă arcadă de piatră, care s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii. Arcada din aval este ult mai stabilă şi mai bien conservată decât cea din amonte. Ca structură petrografică, este o masă de calcare stratificate în bancuri de unu pâna la doi metri. Privit din Crovul Peşterii, Podul se deshide spre Valea Pragului, o privelişte superbă. Din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii şi seninul cerului.
Bineînţeles, Podul lui Dumnezeu păstrează numeroase legende care explică modul de formare sau denumirile (Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor). Una dintre ele povesteşte că, de mult, aici locuia Dracul si făcea mult rău oamenilor. Atunci, Dumezeu, ca să scape de el, a lovit cu palma în tavanul peşterii, unde locuia, care s-a prăbuşit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieşind pe sub deal, pe cealaltă gură a peşterii şi s-a agăţat cu ghearele de vârful Dealului Peşterii. Aşa a format şanţuri în calcar – câmpiile de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.
Alte legende spune că Dumnezeu a construit podul pentru ca Sfântul Nicodin să treacă spre Tismana, după ce a fost alungat din sat pentru că voia să ridice o mănăstire. Sătenii i-au înscenat un furt, pentru a fi alungat:i-au pus în traistă o găină tăiată şi un cuţit. Plecând, Nicodim a lăsat în urmă un blestem, ca apa să fie fără peşti şi să sece, aşa cum s-a întâmplat. De-a lungul ei erau opt mori, care au fost abandonate. Apa este înghiţită de peşteră, care o aruncă afară atunci când plouă mult.
Există o legendă că chiar Hercule a construit podul. Alţii spun că el a fost făcut de Iovan Iorgovan, personaj de basm, care urmărea balaurul uriaş ce-i răpise măndruţa, printre alte fete frumoase ale satului. Iovan Iorgovan s-a răzbunat, a vrut să-l prindă, a aruncat o stâncă, stânca a căzut pe pod şi aşa s-a surpat tavanul peşterii.
Mai mult, localnicii spuncă maşinile care ajung pe pod rămăn fără frane, doar că Dumnezeu stă de veghe să-i salveze pe oameni.
Podul de la Ponoarele este mândria localnicilor şi atrage, anual, mii de turişti din toate colţurile ţării. „Ştiu că acest pod e un monument al naturii, lăsat de la Dumnezeu.
Acces: DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin.