De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai cunoscută și mai vizitată zonă din centrul Brașovului.
- Este în Brașov, Județ Brașov
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Piaţa Sfatului este unul din cele mai vizitate şi căutate locuri din Braşov, atât de români cât şi de străini. Începând cu Evul Mediu, mai exact cu anul 1364, Piaţa Sfatului avea rol de gazdă pentru târgurile care se organizau atât pentru negustorii saşi şi români, cât şi pentru cei din Ungaria. Una dintre cele mai reprezentative clădiri din această piaţă este Casa Sfatului, construită în anul 1420, şi situată în centrul pieței. Această clădire era locul unde fiecare negustor venea să-şi vândă marfa, iar autorităţile se asigurau de mersul bun al schimburilor. Începând cu anul 1520, acest loc era trecut în documente cu numele de Markplatz.
Astăzi, Piaţa Sfatului înseamnă pentru majoritatea turiştilor un punct de reper, un punct de pornire prin Braşov, pe când localnicii îl considera central sau inima oraşului. Dat fiind că Piața Sfatului este poate cea mai cunoscută și vizitata locaţie a Brașovului, aici sunt organizate şi realizate diverse evenimente cultural-artistice în aer liber.
Piaţa Sfatului mai poartă denumirea şi de Piaţa mare, şi odată reprezenta centrul vechiului oraş german, chiar şi astăzi putându-se vedea ziduri ale vechii cetăţi, iar din loc în loc, încă se mai pot admira clădiri de model germanic. În trecut, Primăria Brașovului şi-a avut sediul în Casa Sfatului, astăzi clădirea adăpostind muzeul de istorie.
De-a lungul timpului piaţa şi împrejurimile acesteia au suferit multe schimbări şi transformări, dezvoltându-se numeroase cafenele, restaurante, magazine diverse şi chiar hoteluri, toate acestea cu propria lor istorie.
În apropierea pieței se află câteva monumente istorice de o mare valoare, precum Biserica Neagră, de altfel, cel mai vizitat obiectiv din Braşov, bastioanele Fierarilor şi Graft, turnurile Alb şi Negru precum şi Poarta Şchei (1827-1828), construită cu rolul de a fluidiza traficul şi Poarta Ecaterinei (1859), construită cu rolul de a facilita accesul şcheienilor în Braşov.
Date de contact: Braşov, judeţ Braşov. |