De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este singura peşteră amenajată din judeţul Braşov, unde săptămânal se susţin şi concerte de jazz.
- Este în Râşnov, Județ Braşov
- Unitate geografică: Masivul Postăvaru
- Altitudine: 790 metri
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Peştera Valea Cetăţii este o zona protejată, monument al naturii, care din 2011 a fost pus la dispoziţia turiştilor…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Peștera Valea Cetății este situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Ţării Bârsei. O găsim la doar 1,5 km de Cetatea Râşnov, la o altitudine de 790 de metri. Peştera a fost descoperită în anul 1949, când, când în urma unei explozii hidraulice, datorită sedimentelor acumulate şi a intrării foarte înguste, a fost desfundată intrarea în peșteră. De aici, peştera poartă şi alt nume, acela de Fundata.
Mai târziu, în 1954, primul grup de cercetători a intrat să exploreze cavitatea. Peștera Valea Cetății are o lungime totală de 958 de metri şi poate fi admirată în întregime cu un echipament adecvat. Relieful peşterii are o geologie calcaroasă de vârstă jurasică, străbătut de o reţea de diaclize şi crăpături, cu o mulţime de stalagmite şi stalactite. Are două intrări, situate la o diferenţă de nivel de 37 de metri.
Cea mai importantă parte a peşterii este Sala Mare, cu o acustică impresionantă, în care poate fi admirată o stalagmită de doi metri înălţime printre sumedeniile de forme de concreţiune. Această sală are o înălţime de peste 20 de metri şi aproximativ 2.500 mp. Pe tavan s-au păstrat intacte stalactitele, iar podeaua are o serie de gururi de diferite dimensiuni şi perle de cavernă.
De aici, pleacă galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. De asemenea, există şi numeroase infiltraţii de apă, acre sunt dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon şi de gradul de condens.
Se pare că Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea lărgind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.
În 2010, au început lucrările de amenajare turistică ultramodernă a peşterii. Porţiunea amenajată are 330 de metri şi constă în iluminare cu leduri care să nu deranjeze liliecii, poduri din fibră sticlă, trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări, pasaj subteran şi amenajarea uneia dintre intrări.
În 2011, peştera a fost deschisă publicului larg, fiind introdusă în circuitul turistic românesc. În acelaşi an, s-a ţinut şi primul concert de muzică de cameră. Traseul începe la intrarea din Poieniţa Dracului. După galeria de 16 metri, se ajunge într-o săliţă unde apare cursul de apă. Apoi, se poate continua prin două galerii, care se reîntâlnesc după 45 de metri, iar una reprezintă actualul curs al apei. După ce parcurgi 170 de metri prin galeria îngustă, ajungi în Sala Mare a peşterii. Vizitarea ghidată durează o oră.
În Sala Mare se organizează în fiecare sâmbătă concerte de jazz, susţinute de un cvintet format din instrumentişti ai Filarmonicii Braşov.
Peştera este parte dintr-o aria naturală protejată, desemnată în scopul conservării elementelor naturale cu valoare şi semnificaţie ecologică, ştiinţifică, peisagistică deosebite, reprezentate de fenomene carstice, arborii seculari, flora. Peştera este protejată conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.
Accesul la peşteră se poare face cu maşina, dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare modernă special amenajată pentru deservirea ariei naturale protejate. Din parcare, se poate ajunge cu bicicleta sau pe jos, urmând drumul sau poteca de acces amenajată în lungul văii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulti: 15 lei Concert: Preţul unui bilet este 40 lei. Concertele vor avea loc doar în cazul în care grupul format pe baza de rezervări va fi de minimum 30 de persoane. |
Vara (Mai – 22 Oct): 10:00 – 20:00 Participarea la concert se va face pe baza de rezervare prin email la adresa contact@valeacetatii.ro sau telefon: 0728.961.533, 0755.394.609,0753.896.892, 0268.230.109, 0724.345.898, 0726.181.824. |
Date de contact: dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata. |
|
|