- Este în comuna Bicazu-Ardelean, sat Telec, Județul Neamţ
- Unitate geografică: Munții Hășmaș, la limita vestică a județului Neamț cu județul Harghita
- Anul descoperirii: 1971
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peștera Toșorog este un monument al naturii de un deosebit interes speologic și faunistic…
- Cod monument Istoric: –
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: ghid, se remonandă echipament special, tehnici de asigurare. Peştera nu este amenajată în niciun fel.
- Altitudine: 965 metri
Peştera Toşorog se mai numeşte local şi „Jgheabul cu Gaură”, deoarece versantul în care se găseşte peştera este brăzdat de un torent cu talvegul puternic înclinat (jgheab) faţă de care ea se găseşte cu 60 de metri mai sus.
Peştera este o singularitate, deoarece este formată în conglomerate cretacice, nu în calcar, cum sunt celelalte peşteri. Are la bază o natură tectonică şi s-a format datorită stratificaţiei primare şi sistemului de fisuri, care străbat masa lor în toate sensurile. Prin eroziune şi dizolvare, fisurile şi golurile dintre stratele de conglomerate au fost lărgite treptat, formându-se săli, iar prin precipitare chimică au luat naştere formaţiunile concreţionare, constituite din cruste, draperii, stalactite, stalagmite şi coloane. Acum are aspectul unui labirint subteran, cu o lungime de 423 de metri, fiind cea mai lungă peşteră formată din conglomerate din România. Are o denivelare de 57 de metri. Peştera este una de tip fosil.
Peştera nu este una turistică din cauza greutăţii cu care se parcurg puţurile, tunelurile şi galeriile ce fac legătura dintre săli, majoritatea acestora fiind sub 1 m înălţime. Vizitarea ei se face numai pe anumite trasee. Ba mai mult, este indicat să ai un ghid cu ceva experienţă în speologie, dacă tu nu te pricepi.
Traseul până la peşteră este marcat şi se află inclusiv un panou indicator. Poteca trece prin zmeuriş, apoi ajunge într-o poiană unde se bifurcă. De aici mai mergi 10 minute. Drumul bun este prin dreapta bifurcaţiei, apoi poteca mai face un ocol tot spre dreapta şi imediat e peştera.
În primele două săli se intră uşor, motiv din cauza căruia aici turiştii au distrus stalactitele şi stalagmitele, iar pereţii peşterii sunt măzgăliţi. Pentru a continua explorarea, trebuie să mergi printr-o gaură de 4-5 metri. De aici începe greul din cauza umezelii de pe pereţi şi este recomandată folosirea frânghiilor de asigurare.
În Peştera Toşorog îşi are locul o colonie de lilieci pe cale de dispariţie.
Peştera este o rezervația naturală cu o suprafață de un hectar, a fost descoperită în 1971 şi declarată arie protejată în 2000.
Acces: valea Bradului (Caprei) din Bicazul Ardelean până în valea Stânei, unde la 208 metri altitudine faţă de talvegul văii Bradului şi numai cu 50 de metri mai jos de spinarea culmii care coboară din vârful Toşorog, se află peştera Jgheabul cu Gaură.
Din dreptul ultimei construcţii a satului Telec, pe traseul jgheabului care se vede foarte bine în stânga drumului.
Peştera Toşorog este la aproximativ 28 km de oraşul Bicaz, pe teritoriul comunei Bicazu-Ardelean, sat Telec, DJ127A.