De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peșteră unicat în România, cu forme și caracteristici inedite.
- Este în apropiere de localitatea Cireşu, Podişul Mehedinți, Județ Mehedinți
- Altitudine: 400 m
- Deschisă o dată pe an
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: o dată pe an
Peştera Topolniţa este rezervaţie speologică, declarată monument al naturii. Are o lungime de 20,5 km dintre care, până în prezent, a fost explorată de speologi aproape jumătate din lungimea sa. Prezintă cinci căi de acces: Gura Prosacului, Gura lui Ciocârlie, Peştera Femeii şi două deschideri la Gaurinţi.
Peştera face parte din zona carstică Mehedinţi, situată în podişul cu acelaşi nume, între localităţile Marga şi Cireşu. Peştera este imensă şi ramificată, prezentând forme carstice, considerate cele mai importante din ţara noastră. În urma explorărilor s-a constatat că s-a dezvoltat pe un sistem de diaclaze şi fracturi. Se afirmă prin splendoarea şi multitudinea formaţiunilor care împodobesc galeriile sale, prin mărimea acestora, precum şi prin prezenţa unui curs de apă subteran. Este o peşteră complexă şi valoroasă pentru că prezintă formaţiuni gigantice de stalactite şi stalagmite, ape subterane, lilieci, resurse arheologice, mineralogice şi paleontologice (nestudiate încă în totalitate), ceea ce o face să fie un obiectiv rar.
Cu o lungime de 11.000 de metri, este considerată şi încadrată drept a doua ca mărime din ţară şi a 17-a din lume. Galeriile enumeră cinci etaje. Cea mai cunoscută galerie a peşterii este galeria Emil Racoviţă, care este cea mai impresionantă formaţiune speologică din Munţii Carpaţi, având şi o lungime de aproape 2 km. În galeriile peşterii, s-au format de-a lungul timpului, forme ciudate de relief, după cum sugerează şi denumirile date: Marea lumânare, Pădurea cu lumânări, Marele dom stalagnitic, Lacul de Cleştar şi multe altele. Putem spune că datorită temperaturilor ridicate, cuprinse între 8.2 şi 10.8 grade s-au putut forma şi conserva formaţiunile calcaroase unicate.
Curenţii de aer se resimt din cauza celor cinci găuri de acces pe care le are peştera. Circulația dintre punctele de intrare şi ieşire se face cu ajutorul unui telescaun sau telegondolă care circulă pe o distanţă de 1300 m. O atracţia deosebită o constituie şi modul prin care a fost dirijată tura de vizitare prin peşteră, întrucât este necesară îmbinarea mersului pe jos cu ambarcaţiuni mici şi telegondola sau telescaunul.
Peştera este deschisă o singură zi pe an, în lun august, cu ocazia zilei dedicate sărbătoririi sale, când se organizează şi diverse manifestaţii artistice. Pentru cei care vor să o viziteze în timpul anului este necesară o aprobare de la Academia Română.
Date de contact: în apropiere de localitatea Cireşu, Podişul Mehedinți , Județ Mehedinți. |