- Este în comuna Ion Corvin, Județ Constanţa
- Descoperire: 34 d.Hr.(perioada când a locuit Sfântul Andrei aici) și 1943 (redescoperire)
- Poartă Hramul Sfântului Andrei
- Deschis turiștilor
Peştera Sfântului Andrei, situată la 4 km de localitatea Ion Corvin, pe sos. Constanţa – Ostrov, e considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre…
- Trasee amenajate: da
- Sărbătoare anuală: 30 noiembrie
Pe pereţii bisericii din peşteră sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor şi a lumânărilor. În locul altarului se află acum o icoană mare a Sfântului Apostol Andrei la care se închină toţi credincioşii care vin aici la peşteră.
Odată cu primele chilii ridicate s-au adunat şi primii călugari. Aceştia slujeau sfintele slujbe în peşteră. Au construit mai apoi turla de deasupra peşterii care la anul 1936, după cum spun unele persoane avea 40 de metri şi se vedea de la drumul mare. Alţii spun că avea doar 18 metri.
Despre cum a fost descoperită peştera nu se ştiu prea multe, deoarece Dobrogea a fost timp de 400 de ani, până la Războiul de Independenţă din anul 1877, sub stăpânire otomană.
După ce în timpul stăpânirii otomane, peştera a fost uitată, prin 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrau, împreună cu avocatul Ion Dinu, pentru ca in 1944, peştera să fie resfinţită şi redată cultului, prin construirea unei turle şi a unui zid de protecţie. A venit al doilea război mondial şi apoi a fost perioada comunistă, perioadă foarte grea pentru biserica ortodoxă. Peştera a devenit staul pentru oi. Ţăranii din această zonă îşi adăposteau aici oile când era vreme urâtă.
Perioada mai senină pentru peşteră a venit abia după 1990 atunci când parintele Nicodim Dinca, ctitorul acestei Sfinte Mănăstiri, monah fiind de la mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, împreună cu părintele ieromonah Victorin Ghindaoanu, un preot tot de acolo, cu binecuvântarea IPS Lucian au început din nou lucrările de reamenajare a pesterii şi construirea sfintei mănăstiri.
În actuala biserică din peşteră, în pronaos, într-o nişă, se află un fel de pat, scobit iniţial în piatră, despre care tradiţia spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.
Preoţii cultului local, numiţi în baladă Peştera Sfântului Andrei „sfinţi”, l-au primit cu dragoste în mijlocul lor pe Sfântul Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus, care ajunsese pe aceste meleaguri propovăduind cuvântul Evangheliei Mântuitorului. Ei i-au oferit găzduire în grota venerată astăzi de creştini. Verificaţi şi vremea Constanta dacă mergeţi pe şoseaua Constanţa.
În apropierea sa se găsesc cele 9 izvoare unde, conform tradiţiei, Sfântul Apostol Andrei a botezat primii creştini de pe teritoriul ţării noastre, în secolul I după Iisus Hristos.
Astazi, cei aflaţi în suferinţe vin aici pentru a-şi redobândi sănătatea, petrecând câteva zile şi nopti pe acest „pat al Sfântului Andrei”. Ca semn al cinstirii locului pe care a sezut însuşi „cel dintâi chemat” al Domnului, in decursul anilor, acesta a fost folosit şi ca loc de ardere a lumânărilor sau a tămâiei. Cu siguranţă, aceasta este „casa” despre care se vorbeşte în balada Peştera Sfântului Andrei.
Filmare aeriana de la Pestera Sf. Andrei
Sursa video: BackFocus.ro
Date de contact: la 4 km de comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa. |
|
|