De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie speologică de mare valoare, care adăposteşte resturi fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi specii endemice.
- Este pe malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare, lângă satul Dubova, judeţ Mehedinţi
- Rezervaţie speologică
- Lungime: 1666 m
- Denivelare: – 60 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Peştera Ponicova, cea mai mare peşteră din Defileul Dunării, se află pe malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare…
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului, preferabil în lunile mai şi octombrie, cu echipament adecvat.
Cunoscută şi sub denumirile Peştera de la Gura Apei, Peştera Gura Ponicovei sau Peştera Liliecilor, peştera Ponicova este menţionată pentru prima dată în anul 1872 de către R. Jeannel şi Emil Racoviţă, în cercetările efectuate de ei, oferind primele date despre fauna acestei peşteri. Începând cu anul 1962, Institutul de Speologie din Bucureşti întreprinde cercetări amănunţite. Denumirea de Peştera Liliecilor se datorează coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor, o dovadă fiind movilele de guano care se pot observa pe podeaua peşterii. Galeria are lungimea de peste 100 m, lăţimea de 60 m şi înălţimea de peste 30 m, impresionând prin şi stalacmitele pendulante foarte subţiri şi alungite.
Peştera este formată din mai multe galerii care comunică între ele, situate pe două etaje, unul superior care este complet fosil, şi unul inferior, subfosil. Totalitatea galeriilor însumează 1.600 de m. Peştera a fost parţial inundată după crearea lacului din spatele barajului „Porţile de Fier I”.
Galeria principală numită şi Galeria Ponicovei are o lungime de 400 de m şi o denivelare de 36 m, unind intrarea de la nivelul inferior al pârâului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării. Galeria Ponicovei este iluminată natural prin cele două deschideri mari care comunică cu exteriorul. Pe lateral comunică pe lateral cu o sală de dimensiuni mai mică numită Sala mică, unde se află câteva concreţiuni.
Pentru a ajunge în următoarea galerie, se urcă o pantă abruptă de 31 de m. Denumită Galeria Concreţionată, are o înălţime de 22 m şi adăpoteşte un sistem fosil ascendent, constituit pe diaclaze intersectate.
Tavanul galeriei este acoperit cu stalagmite, precum şi cu nisip, argilă şi calcită.
Galeria Concreţionată comunică cu Sala Mare, care are lungimea de 100 de m, lăţimea de 50 m şi înălţimea de 32 m. Urmează Galeria Scării şi Galeria cu Argilă, care este scundă şi îngustă şi ascunde stalagmite izolate, domuri, coloane şi gururi.
În dreapta deschiderii dinspre Dunăre, la 25 m mai, se află intrarea care duce la Glaria Liliecilor şi Sala Mare.
Există trei intrări prin care poate fi accesată peştera. Una dintre ele, considerată şi intrarea principală, se face de pe uscat, din Cheile Ponicovei, de unde se intră în Galeria Ogaşului Ponicova, sau pe o potecuţă îngustă în Galeria Liliecilor. La Cheile Ponicovei se ajunge din DN57, coborând podul de peste râul Ponicova.
O a doua intrare se află deasupra celei menţionate de mai sus, fiind şi mai greu de accesat. O a treia intrare se află situată la nivelul actual al Dunării, şi se poate ajunge aici doar cu şalupa, trebuind parcurşi 500 de m pe sub peretele Ciucarului Mare pentru a ajunge la gura peşterii.
Date de contact: malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare, lângă satul Dubova, judeţ Mehedinţi. |