De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peşteră extrem de interesantă din punct de vedere istorico-cultural, dar şi geomorfologic!
- Este în Polovragi, Județ Gorj
- Unitate geografică Munţii Parâng
- Altitudine: 670 m
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis in perioada 1 aprilie – 30 octombrie
Peştera Polovragi este una dintre cele mai cunoscute şi admirate peşteri din România. Aceasta se află pe teritoriul administrativ al comunei Polovragi, judeţul Gorj, între localităţile Horezu şi Baia de Fier. Peştera Polovragi şi Cheile Oltetului constituie Rezervaţia Naturală de tip mixt Cheile Olteţului din judeţul Gorj.
Accesul în această zonă se face pe drumul naţional DN67, pe traseul Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. În apropiere de Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi se află Mănăstirea Polovragi. După 200 de metri de la intrarea în Cheile Oltetului, se poate vedea o gaură mare în perete calcaros. Aceasta e Peştera Polovragi, dezvoltată în versantul Munţilor Căpăţânii, pe malul stâng al râului. Intrarea este amenajată artificial, prin înlăturarea peretelui vestic al peşterii.
Peştera Polovragi este una dintre cele mai lungi din România, cu o lungime de aproximativ 10 km. Pe un sector de circa 1 km este electrificată şi luminată, acesta fiind şi sectorul deschis turiştilor. Prima secţiune a peşterii, 400 de metri de la intrare, a reprezentat de-a lungul timpului refugiu pentru diverşi localnici: daci, vraci, călugări, fiecare din comunităţi lăsând în urmă semne distincte. Se crede că aici a trăit Zalmoxe, liderul spiritual al geto-dacilor. În plus, au fost descoperite cuptoare folosite de vraci pentru a arde povraga (denumită şi polvragă sau polovragă), folosită în tratarea diverselor boli. În perioada când a fost folosită de către călugări, aceştia au realizat o pictură simbolizând moartea, în tehnica negru de fum.
A doua secţiune, Sectorul Ogivelor, localizată între Culoarul Stâlpilor şi Culoarul Sufocant, cuprinde formaţiuni interesante din punct de vedere geomorfologic: dantelării de țurțuri stalactitici, coloane intermediare, domuri, pâlcuri de stalagmite, bazine adânci, scurgeri parietale argiloase, ocru de peșteră etc.
Din punct de vedere faunistic, peştera găzduieşte o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci din Ordinul Microchiroptera, Genul Rhynophus, cu denumirea populară de Liliacul cu Potcoavă, datorită formei pliului din jurul nasului.
Peştera Polovragi poate fi vizitată în orice anotimp şi nu necesită echipament special.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 5 RON Copii: 2. 5 RON Taxă foto/video: 5 RON |
Deschisă în perioada 1 aprilie – 30 octombrie Luni: Ţnchis Marţi – Duminică: 10:00 – 18:00 Intarea se face din oră în oră. |
Date de contact: Polovragi, judeţ Gorj. |