De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al naturii care adăposteşte în adâncurile sale trei specii de lilieci unicat în Europa!
- Este pe teritoriul administrativ al comunei Ilenda, Județ Sălaj
- Rezervaţie naturală de tip speologic
- Anul înfiinţării: 2004
- Deschis turiștilor
- Fără condiții de campare
Peştera Măgurici este un monument al naturii care se află pe teritoriul administrative al comunei Ilenda, judeţul Sălaj…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: cu echipament special (ham şi lonje, cască cu sursă de lumină electrică, salopetă, bocanci sau cizme)
Peştera Măgurici a fost declarată arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie. De asemenea, a fost inclusă în reţeaua ecologică europeană “Natura 2000”.
Se întinde pe o suprafaţă de 1 hectar şi ascunde în adâncurile sale rarităţi mineralogice mondiale şi naţionale, precum phosphammitul, francoanellitul, mirabilitul, taranakitul, dar şi cinci specii de lilieci, dintre care trei specii sunt unicat în Europa. Dintre speciile identificate se numără liliacul mare de potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) şi liliacul cu aripi lungi (Miniopterus schereibersii), fapt ce a dus la includerea, începând cu anul 2002, a unui program de identificare a chiropterelor care continuă şi în prezent.
Populaţiile de lilieci care şi-au găsit loc de hibernare şi reproducere în acest loc, ajung să formeze colonii de sute sau mii de exemplare, numărul acestora fiind diferit în funcţie de specie, sezon şi biologia lor.
Peştera Măgurici se află în partea de nord-vest a Podişului Purcreţ-Boiu Mare, în lunca stângă a Someşului, în apropiere de drumul European E58. Peştera este formată din mai multe galerii denumite Galeria Ascendentă, Galeria cu Lilieci sau Galeria cu Guano. La suprafaţă, în apropiere de peşteră există culturi de Poaceae, plante leguminoase şi cartofi, care reprezintă o sursă de hrană pentru speciile de lilieci care trăiesc în peşteră.
Sursa foto: magazinsalajean.ro
Date de contact: pe teritoriul administrativ al comunei Ilenda, judeţ Sălaj, în apropiere de drumul European E58. |