- Este in satul Peştera, comuna Moieciu, Judeţul Braşov
- Este zonă sub protecţie specială a Parcului Naţional „Piatra Craiului”
- Altitudine: 950 m
- Momentan este deschisă turistilor fara taxa de vizitare.
Peştera Liliecilor este o arie naturală protejată din Judeţul Braşov (zona sub protecţie specială a Parcului Naţional „Piatra Craiului”), pe teritoriul satului Peştera, comuna Moieciu…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: este nevoie de echipament adecvat unui mediu cu resturi organice şi de lanternă
Mai exact, rezervaţia naturală de tip speologic se află în partea de nord-vest a platformei Branului şi la altitudinea de 950 de metri. Are o suprafaţă de aproximativ 5 hectare (4,80 ha), o lungime de 370 m şi 109 m de galerie activă. Accesul în peşteră se face printr-un culoar îngust ce duce la o grotă cu podea ascendentă. Din acest punct se deschide drumul către o altă galerie cu o lungime de 15 m prevăzută cu un horn la capăt.
Traseul până la peşteră este modernizat şi prevăzut cu balustrade din lemn, iar, în mod contradictoriu, peisajul ce o înconjoară impresionează prin caracterul său idilic, ce lasă prea puţin să se vadă intervenţia omului.
Deşi se ştia de existenţa peşterii cu multe secole în urmă, locul a fost explorat şi studiat abia la sfârşitul secolului trecut, în anii 1957-1958, de către speologul Iuliu Cazaran, primul care a trasat şi un marcaj spre acest obiectiv.
Cunoscută şi sub numele de Peştera Mare sau Peştera Bădichii, Peştera Liliecilor s-a format ca urmare a erodării muntelui calcaros de unul dintre afluenţii pârâului Valea cu Cale, astăzi un pârâu temporar.
Grota este populată de numeroase colonii de lilieci, analizate şi studiate îndelung de cercetătorii din Bucureşti, de la Institutul de Speologie.
De altfel, Ovidiu Pop, directorul Parcului Naţional „Piatra Craiului” recomandă împiedicarea accesului turiştilor în peşteră tocmai pentru a nu perturba mediul de viaţă al speciilor rare de lilieci dinăuntru. Parcul „Piatra Craiului” intenţionează, de altfel, să lanseze un proiect prin Programul „Life Natura”, prin care se intenţionează protejarea corespunzătoare a peşterii. Cu toate acestea, în prezent primăria Moieciu permite vizitarea grotei, considerînd că turismul aduce mari beneficii comunei, satului Peştera (numită astfel după Peştera Liliecilor şi nu invers, ca în cazul altor obiective turistice) şi împrejurimilor.
Peştera este un spaţiu cu temperatură şi umiditate temperate, prevăzută cu formaţiuni calcaroase (denumite şi „lacrimi ale pământului”) şi galerii/săli cu diverse colorituri. Un pârâu mâlos o traversează şi, deşi nu sunt necesare echipamente de protecţie, turiştii trebuie să poarte o vestimentaţie adecvată şi lanterne pentru a se feri de obstacolele ce pot apărea, de urmele de argilă şi de guano (excrementele liliecilor).
La peştera Liliecilor se poate ajunge cu autoturismul pe Drumul Naţional 73 Braşov-Piteşti până la localitatea Moieciu (din Bucureşti este o distanţă de aproximativ 180 de km cu autoturismul). La dreapta şoseaua direcţionează turiştii spre satul Peştera unde, la intrare, îi aşteaptă un indicator spre acest loc ravisant. La nevoie te poţi baza şi pe indicaţiile localnicilor, fiindcă peştera este binecunoscută în zonă.
Date de contact: Sat Peştera, Comuna Moieciu, Judeţul Braşov.