- Este în partea nordică a vârfului Bașca, județul Bistrița Năsăud
- Unitate geografică complexul carstic
- Nu este deschisă turismului de masă, fiind rezervaţie ştiinţifică
Peștera Izvorul Tăușoarelor se află în Munții Rodnei, pe versantul stâng al pârâului Izvorul Tăușoarelor, în bazinul superior al râului Gersa, pe partea nordică a vârfului Bașca, județul Bistrița Năsăud…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu este deschisă turismului de masă, fiind rezervaţie ştiinţifică
Accesul spre peștera se face pe un drum ce se desprinde din comuna Rebrișoara spre nord, din DJ 172, de-a lungul Văii Gersa prin satele Gersa I și Gersa II (parcurs de 22 km) până în Poiana Ursului unde se formează o confluență între pârâul Lușchii și pârâul Izvorul Tăușoarelor. Mai apoi se continuă urmând cursul acestuia din urmă, după aproximativ 600 m. Accesul dinspre Pârva se face urmărind pintenul din stânga Văii Vinului spre nord, prin estul vârfului Gâsca, coborându-se apoi pe la obârșia pârâului Izvorul Tăușoarelor spre peștera.
Intrarea în peșteră se află la altitudinea de 950m. Se deschide în versantul stâng al pârâului Izvorul Tăușoarelor, pe partea nordică a vârfului Bașca, în bazinul superior al râului Gersa. Face parte din complexul carstic Tăușoare – Zalion (monument al naturii). Este dezvoltată în calcare eocene și prezintă o morfogeneză prin excelență tectonică.
Peștera fost descoperită de învățătorul Leon Barte în 1955 și explorată fără întrerupere de atunci.
Date de contact: partea nordică a vârfului Bașca, județul Bistrița Năsăud. |
|
|