De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o peşteră de mare interes turistic, datorită galeriei impresionante de la intrare.
- Este în județul Alba
- Unitate geografică: Munţii Bihorului
- Altitudine: 1.250 de metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu/fără condiții de campare
Peştera Huda Orbului are forma unui ponor şi drenează apele din cursul superior al Văii Orbului…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament special
Peştera Huda Orbului este situată la o altitudine de 1.250 de metri, în Valea Pârâul Orbului, în locul supranumit „Sub Faţa Calinesei”. Peştera se deschide printr-o gură mare, impresionantă, de 10 metri lăţime şi 12 înălţime. Peştera se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare şi este o rezervaţie speologică, cunoscută şi sub numele de Peştera din Pârâul Orbului. Rezervaţia a fost înfiinţată in 1995 şi se dezvoltă în calcarele compacte ale jurasicului superior.
Peştera a fost descoperită în anul 1962 de către Matei Dumitru. Un an mai târziu a fost cercetată în premieră de către I. Viehmann, Gh. Racoviţă şi I. Sălăjan, pe o lungime de 280 de metri. În anul 1977, după explorările ulterioare făcute de L. Valenas, peştera ajunge la un total de 607 metri, fiind cercetată în totalitate. Are forma unu ponor şi adună apele din cursul superior al văii în care se află şi din zona dolinară vestică. Cavitatea este formată dintr-o galerie largă, cu traseu sinuos, iar cursul subteran apare abia la 60 de metri de la intrare, dintr-o conductă laterală strâmtă, ce se deschide din partea stângă. Pârâul curge printre plaje de nisip şi pietriş, acoperite în mare parte de cruste stalagmitice. Pe alocuri, apele au curăţat aluviunile, iar crustele au rămas suspendate în perete. Acum, ele sunt mărturii ale diferitelor fraze de umplere şi de excavare prin care a trecut această peşteră de-a lungul timpului.
Pârâul subteran formează, la 120 de metri de la apariţia sa, o cascadă de 8 metri înălţime, continuată de două marmite etajate. După de cascadă, cursul de apă primeşte un afluent din dreapta, care poate fi urmărit pe o galerie care urcă abrupt până în Sala Mare, apoi se continuă printr-un culoar foarte jos de 78 de metri.
Dincolo de cascadă, aspectul peşterii se schimbă foarte mult, apărând galerii strâmte de 2-3 metri, devenind din ce în ce mai joasă, coborând de la 2 metri la 40 de centimetri. Pentru explorare, te obligă să te târăşti până în faţa unui sorb activ, unde apa dispare definitiv din cavitate. De aici, apa are un curs încă necunoscut. Peştera se încheie cu o sală de 1.5/7 metri, umplută cu argilă.
Interiorul este împânzit de formaţiuni stalagmitice, draperii, bazine, depuneri de mondmilch şi alte coleoptere cavernicole până la mijlocul peşterii, în locul în care peştera atinge 20 de metri lăţime, în Sala Alba. Primele săli ale peşterii păstrează dimensiunile intrării, având o lărgime de peste 10 metri. Lipite de pereţi în ultim parte a peşterii, se găsesc şi resturi de crengi de brad, ceea ce dovedeşte că în perioadele de viituri, peştera este complet inundată.
În ceea ce priveşte vegetaţia, peştera se află în etajul pădurilor de amestec şi al foioaselor cu coniferele, in care predomină molidul (Picea abies) şi fagul (Fagus sylvatica), alături de care apare diseminat bradul (Abies alba), paltinul (Acer pseudoplatanus) şi scoruşul de munte (Sorbus aucuparia). Pe culmile înconjurătoare se află pajişti secundare de păiuş roşu (Feswca rubra) şi ţăpoşică (Nardus stricta).
Acces: Huda Orbului poate fi accesibilă din trei direcţii: 1 – Gheţarul Scărişoara – Ocoale – Dosul lui Măgală – Valea Vulturului – Piriul Orbului – Huda Orbului (circa 12 km); 2 – din Valea Arieşului, de la Gârda de Sus pe drumul forestier care urca pe Valea Gârda Seacă şi ajunge în catunul Casa de Piatră (12 km). De aici, se poate merge prin Valea Vulturului sau direct spre Faţa Calinesii – Pârâul Orbului (5 km pe jos); 3 – Padiş – Gheţarul de la Scărişoara spre Gheţarul de la Vârtop, apoi Peştera Huda Orbului.
Atenţie însă, Peştera este în afara marcajelor turistice, iar cel mai sigur traseu este cel din Gârda Seacă, pe drum forestier. Din cătun, e bine să cereţi indicaţiile localnicilor.
Vizitarea se recomandă doar până la cascadă. Dacă vizitaţi peştera doar până la cascadă, sunt necesare doar cizmele de cauciuc şi lanterna. Vizitarea integrală peşterii impune un echipament adecvat şi complet. Este nevoie de o scară speologică de 10 metri.