De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv geografic care impresionează prin unicitatea sa.
- Este în județul Braşov
- Unitate geografică: Munţii Piatra Mare
- Altitudine 1.400 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peştera de Gheaţă din Munţii Piatra Mare este o peşteră verticală, cu o arhitectură geologică deosebită..
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Peştera de Gheaţă din Munţii Piatra Mare se găseşte la o altitudine de aproximativ 1.400 de metri, într-un mare bloc de calcar şi, dacă nu ar fi marcată, cu siguranţă oricine ar trece pe lângă ea. Peştera are un aspect de fisură verticală în munte, îngustă, prin care vine un curent rece ca gheaţa.
Peştera nu este atât de uşor de vizitat, deoarece trebuie să urci în ea, prin fisura strâmtă, ce variază de la jumătate de metru până la maximum un metru şi jumătate. În peşteră nu există scări, aşa că trebuie să te sprijini de pereţi ca să poţi urca pe bolovanii căzuţi în deschizătura dintre stânci. Atenţie mare însă, deoarece alunecă. Prima parte a peşterii este mai uşor de vizitat, deoarece ajuta mult lumina naturală ce vine de afară. Însă, pentru a doua parte a peşterii, trebuie să fii pasionat de speologie pentru a parcurge acest drum dificil, din cauza spaţiului strâmt. Înăuntru încep să ia contur formaţiunile de gheaţă. Nu este nevoie de un echipament profesionist, ci doar de bocanci, un pulover gros şi o lanternă puternică.
Peştera este lungă de 50 de metri şi este orientată spre nord. Temperatura peşterii este constantă vara, 0 grade, iar iarna scade.
Accesul către peşteră se face de la Cabana Dâmbul Morii pe două drumuri: prin Şirul stâncilor, traseu marcat cu punct roşu, sau prin Canionul Şapte Scări, pe traseul cu bandă galbenă.
Orice traseu alegi, va fi minunat în ceea ce priveşte frumuseţile pe care le oferă Masivul Piatra Mare. Pe prima variantă, pe sub Şirul Stâncilor, mergi pe un traseu prin pădure, pe potecă, cu urcuşuri şi văi. Apoi, pădurea se termină şi încep stâncile pe partea dreaptă, o potecă strâmtă, iar în stânga este vale. Stâncile se onduiesc şi poate ca la un moment dat vor părea că nu se mai termină. Iar de multe ori vor da senzaţia că se apleacă peste potecă. Însă formele pe care le prezintă turiştilor, precum capul de cal, depunerile de calcit şi nuanţele diferite, dar şi izvoarele care se scurg direct din stâncă, impresionează. Poteca trece printr-un punct de belvedere, de unde se întind sub privirile drumeţilor Braşovul şi Săcele. Dacă sunteţi pasionaţi de alpinism, există locuri pe Şirul Stâncilor în care există marcate câteva tresee.
După ce ieşi din Şirul Stâncilor, se deschide un luminiş, unde există o birurcaţie, cu indicator: spre Cabana Piatra Mare şi spre Peştera de Gheaţă.
Cel de-al doilea traseu propune ceva şi mai spectaculos: un drum forstier amenajat, care devine potecă lină, pe care au fost făcute scări, podeţe şi există chiar şi băncuţe pentru odihnă şi picnic. Poteca duce spre Canionul Şapte Scări, un defileu ce a fost săpat de râul Şipoaia în calcarele jurasice ale versantului vestic al Munţilor Piatra Mare. Cheile au o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 58 de metri. Această diferenţă de nivel se concretizează în 7 trepte ale căderii apei, care s-au format ca urmare a rupturilor de pantă. Treptele au înălţimi de la 2,5 metri până la cea mai înaltă, de 14 metri. Pereţii văii sunt aproape verticali, foarte apropiaţi şi înalţi de peste 50 de metri. Şapte Scări sunt cele mai spectaculoase chei din zonă. Accesul în ele se face simplu, fără echipament specializat, deoarece există un canion cu scări şi podeţe de fier ce a fost renovat şi redeschis în toamna lui 2013. Însă trebuie să ai grijă, deoarece sunt permanent umede şi poţi aluneca. Scările sunt înclinate, pentru un acces facil, soar cea mai lungă scară, cea de 14 metri, este verticală, din cauza lipsei de spaţiu.
După ieşirea din canion, traseul continuă pe stânci şi bolovani, însă drumul este uşor. Apoi urmează aceeaşi poiană şi punctul de intersecţie ale traseelor spre Cabana Piatra Mare şi Peştera de Gheaţă.
Această zonă din Piatra Mare este ideală pentru pasionaţii de căţărări. Nu departe de Peştera de Gheaţă există şi alte microforme carstice precum Prăpastia Urşilor.
Sursa foto: http://magiamuntelui.blogspot.ro/