De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv turistic de o valoare inestimabilă, prin picturile rupestre descoperite aici, picturi care datează de acum 35.000 de ani şi care sunt cele mai vechi din Europa Centrală şi de Est!
- Este pe Valea Sighiştelului, Județ Bihor
- Descoperire: 2009
- Altitudine: 650 m
- Lungime: 750 m
- Închis turiștilor.
Peştera Coliboaia se află în Parcul Naţional Apuseni, pe Valea Sighiştelului, la 5 km amonte de satul omonim, şi ascunde în „măruntaiele” sale picturi rupestre vechi de 35.000 ani şi urme ale omului preistoric…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: momentan este închisă publicului
Peştera se află la o altitudine de 650 de m şi are o lungime de 720. Marea descoperire a picturilor rupestre din Peştera Coliboaia a avut loc în anul 2009, de către speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţociu (Asociația de Speologie Speowest Arad) şi Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad).
Picturile descoperite, în număr de 14, au fost încadrate în perioada parietală veche, Gravettian sau Aurignacian, între anii 23 000 şi 35 000, ceea ce face ca acestea să fie cea mai veche artă parietală din Europa Centrală.
Picturile rupestre sunt reprezentări stilizate de animale, precum bizonul, calul, doi rinoceri, o felină, una sau două capete de urs. S-au găsit şi câteva gravuri, precum şi oase de urs. Pe pereţii peşterii se pot vedea şi zgârieturile de urşi.
Intrarea în peşteră are o înălţime de 2 m şi este de formă triunghiulară. Pentru a ajunge la locul cu picture rupestre se trece pintr-o galerie descendentă iniţial şi al cărui tavan este lipsit de formaţiuni. Peştera este străbătută de râu subteran, iar pe alocuri tavanul galeriei coboară până aproape de nivelul apei, ducând la formarea de sifoane, ceea ce face dificilă parcurgerea peşterii.
Picturile rupestre se află într-o galerie înaltă a peşterii, păstrându-se în condiţii bune de umiditate. În prezent, se află sub îngrijirea Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni, sub autoritatea arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi administrativă a Consiliului Judeţean Bihor.
În urma cercetărilor biospeologice, au fost descoperite în peşteră şi două specii de lilieci şi foleoni.
În data de 16 mai 2010, o echipă franceză formată din şase specialişti, speologii Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon, un paleontolog specializat pe ursul de peşteră, Michel Philippe, preistoricul Françoise Prudhomme şi doi specialişti în artă de peşteră, Jean Clottes şi Bernard Gély, a venit în ţară, şi în urma analizei comparative, au atestat autenticitatea picturilor rupestre din Peştera Coliboaia. În prezent, peştera este închisă publicului, din motive de securitate.
La noi, în ţară, au mai fost descoperite picturi rupestre cu o vechime de 10 000 de ani, în Peştera Cuciulat, din comuna Letca, judeţ Sălaj.
Date de contact: Valea Sighiştelului, Judeţul Bihor, Munţii Apuseni, România. |