- Este pe teritoriul administrativ al oraşului Băile Olăneşti, Județul Vâlcea
- în masivul Buila-Vânturariţa
- Altitudine: 1050 m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Peştera Clopot este o rezervaţie naturală de tip speologic situată în judeţul Vâlcea…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament specific traseelor de munte si pesterilor intunecoase (lanterna, bocanci etc)
Acest monument al naturii se află, mai exact, pe teritoriul administrativ al oraşului Băile Olăneşti şi ocupă o suprafaţă de 0,10 hectare. Regimul de rezervaţie naturală a fost instituit în 1983 şi declarat în 2000. Ca poziţie geografică, aria protejată este situată în Munţii Căpăţânii, în masivul Buila-Vânturariţa, în partea de est a Muntelui Stogsoare (în bazinul superior al râului Cheii). Peştera este poziţionată la o altitudine de 1050 metri.
Rezervaţia naturală de tip speologic este, totodată, inclusă în Parcul Naţional Buila- Vânturariţa şi se prezintă ca o cavitate (peşteră) în versantul văii Cheii, prevăzută cu o galerie. Această galerie adăposteşte cele mai mari forme concreţionare sub formă de stalagmite, aflate pe întreg teritoriul judeţului Vâlcea. Lungimea peşterii este de 35 de metri, diferenţa de nivel totală de 9 metri, dintre care 5 metri ascendent şi 4 metri descendent. Accesul se face pe drumul spre Olăneşti, până în satul Cheia, urmând drumul forestier şi apoi cărarea către Cheile Cheii.
Peşterile, avenele şi grotele din judeţul Vâlcea au o răspândire largă în toate masivele calcaroase (lungimea galeriilor lor rămâne totuşi la cote mici). Golurile subterane au fost cercetate şi descrise în marea lor majoritate de către Şcoala vâlceană de speologie. O sinteză asupra acestora, cuprinzînd 55 de unităţi, a fost publicată de către Procopie Ghiţă şi N. Voicilă (1982). La acestea se adaugă cele descoperite şi cartate ulterior (Fl. Dumitrescu, 1990) precum şi cele descrise din Munţii Latoriţei şi Munţii Parâng (Gh. Ploaie, 1983, 1987, 2005), numărul total de cavităţi depăşind 70. Multe dintre peşteri sunt concreţionate cu stalactite, stilolite şi stalagmite, altele sunt active şi prezintă cursuri de apă sau lacuri subterane.
Dintre peşterile judeţului Vâlcea, 11 cavităţi au intrat într-un regim de protecţie prin Decizia 348/1983 a Consiliului Popular Judeţean Vâlcea: Avenul Piciorul Boului, Peştera Arnăuţilor, Peştera Caprelor, Peştera Clopot, Peştera Liliecilor, Peştera Munteanu-Murgoci, Peştera Pagodelor, Peştera Rac, Peştera Valea Bistriţa, Peştera cu Lac şi Peştera cu Perle. Cea din urmă, denumită atât de îmbietor, se află la doi paşi de Peştera Clopot (tot în bazinul superior al râului Cheia, în Munţii Căpăţânii, masivul Buila-Vânturariţa) la o altitudine de 1100 de metri. Perlele sunt, de fapt, depuneri calcaroase de formă sferică, ce duc cu gândul la preţioasele bijuterii ale mării. Accesul se face tot pe drumul spre Olăneşti, până în satul Cheia, urmând drumul forestier şi apoi cărarea către Cheile Cheii. La fel de interesant de vizitat este Peştera Liliecilor, ce ascunde înăuntrul ei două lăcaşuri de cult: o biserică pe jumătate zidită şi săpată în stâncă şi o alta, numită Sfinţii Arhangheli (construită în anul 1635, de către călugării Macarie şi Daniil). Tot aici vieţuiesc numeroase colonii din cinci specii diferite de lilieci.