- Este în Pietroasa, Județul Timiş
- În Munţii Poiana Ruscă
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peştera Albastră este o cavitate aflată lângă localitatea Pietroasa, din Judeţul Timiş. Poate fi greu de identificat, dar merită orice efort…
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: cu încălţări rezistente la apă şi lanterne cu lumini puternice
La 12 km distanţă de localitatea Făget, lângă comuna Pietroasa (Judeţul Timiş) se găseşte Peştera Albastră, numită astfel datorită unei dominante cromatice studiate de către speologi, şi anume „Albastru de Pietroasa”. Nu există trasee marcate în zonă, iar intrarea în grotă are dimensiuni relativ mici, două motive pentru care cavitatea este destul de greu de identificat de către turişti. Însă, te va încânta cu siguranţă faptul că drumul până la peşteră este destul de bun. La acest obiectiv se poate ajunge pe jos, din comună, pe lângă postul de poliţie şi apoi coborînd valea. Drumul până la cavitate durează în medie o oră, dacă mergi la pas; la un moment dat valea se îngustează, apare în cadru şi un pârâu, pe care trebuie să îl depăşeşti şi mai apoi să-ţi continui drumul pe partea stângă a versantului.
În plus, înainte să porneşti la drum, asigură-te că eşti echipat/ă corespunzător, cu încălţări rezistente la apă, şi că ai în rucsac o lanternă cu lumină puternică. Odată intrat/ă înăuntru, vei vedea cum galeria se lărgeşte, iar tavanul se înalţă, astfel că vei putea să admiri liniştit/ă stalactitele şi stalagmitele dinăuntru. Din păcate, multe dintre aceste formaţiuni au fost vandalizate de-a lungul timpului de turişti, prin urmare e posibil ca vizita să îţi producă şi sentimente negative. Oricum ar fi, cavitatea merită vizitată, fie şi numai pentru a afla de ce se numeşte Peştera Albastră. Grota nu este singurul obiectiv turistic important din zonă. În apropiere de aceasta se găseşte şi „Peştera cu apă” (pe versantul nordic al Dealului lui Filip). În urma investigaţiilor arheologice, înăuntrul cavităţii s-au descoperit: un depozit de cereale, fragmente de ceramică din epoca neolitică şi rămăşiţe ale ursului de peşteră, o specie răspândită pe cuprinsul Europei mai ales în Pleistocen.
Pentru a ajunge în Pietroasa, la Peştera Albastră, va trebui să circuli pe următoarele căi de acces: pe DN6, ce leagă Timişoara de Lugoj, pe DN 68A Lugoj – Făget – Margina, DC 108 Margina – Curtea, şi continuînd cu DJ 684 Curtea – Pietroasa – Poieni şi cu DC 111 Curtea – Fărăşeşti. Datorită localizării sale pe versantul de nord-vest al munţilor Poiana Ruscă zona din jurul localităţii Pietroasa este vizitată anual de numeroşi turişti. Există trasee turistice marcate pentru iubitorii de drumeţii montane sau de motocros. Turiştii sunt invitaţi să se delecteze şi cu numeroase frumuseţi naturale şi forme inedite de relief: chei, cascade, repezişuri, formaţiuni săpate în calcare, ca peşterile menţionate sau Sfinxul de la Crivina (din apropierea localităţii Crivina de Sus). Posibilităţi de cazare vei găsi în comune, doar în localitatea Pietroasa existînd 10 gospodării unde gazdele sunt dornice să primească turişti din toate zările. Iar dacă tot ajungi aici, nu rata Biserica din bârne de stejar din localitate, lucrată din secure şi în formă de corabie. A fost construită în 1779 în stil baroc, iar acoperişul este din ţiglă. Ascunde şi o serie de picturi murale remarcabile şi obiecte vechi de cult.