- Este pe teritoriul administrativ a cinci comune: Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, Județ Mureș
- Anul înființării: 2007
- Trasee amenajate: da
- Suprafață: 9156 ha
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este situat în județul Mureș și se întinde pe teritoriul administrativ a cinci comune: Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni…
- Condiții de vizitare: ghid/ în toate anotimpurile/dechis turiștilor, recomandat cu echipament de munte, alpinism
- Acces cu: bicicleta/animale
Parcul natural Defileul Mureșului Superior încorporează Defileul Deda – Toplița și Defileul Mureșului.
Cea mai lungă străpungere prin lanțul vulcanic al țării noastre este creat de defileul Mureșului, care leagă depresiunea Giurgeului de Podișul Transilvaniei.
Defileul este caracterizat prin prezența unor porțiuni foarte înguste și versanți abrupți și înalți. De asemenea, sunt prezente și numeroase conuri cu dejecție din bolovanis vulcanic.
Defileul Mureșului este delimitat la nord de munții Călimani și la sud de munții Gurghiului, ale căror cărări sunt umblate des de iubitorii de trasee montane.
Adâncimea apei variază intre 0,6 si 3 m, iar viteza în funcție de mărimea debitului și unghiul pantei, astfel că întâlnim porțiuni în care curentul înregistrează 0,6 m/sec, dar si zone în care viteza depășește 1,5 m/sec.
Albia Mureșului se poate împărți in trei sectoare, fiecare cu caracteristicile proprii, în modul următor:
– Între văile Toplița și Salard lățimea văii variază până la 800 m. Acest sector se caracterizează prin terase etajate și conuri cu dejectie individualizate formate de afluenți. Albia minoră este îngustă de pană 50 m și prezintă aluviuni alcătuite din pietrișuri grosiere și plaje mici din pietriș mărunt in coturi.
– Între Salard și Răstolița valea se îngustează, versanții devin mai abrupți, ceea ce face ca albia să fie cu blocuri de stâncă și bolovani. Curentul apei devine mai rapid, de aici rezultând praguri multe cu porțiuni adânci.
-De la Răstolița, valea se lărgeste din nou, astfel că albia majora atinge lățimi mari, iar patul albiei minore va fi alcătuit din pietris și pe alocuri din bolovani.
Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 5,3°C – la Topliţa şi in jur de .7,2°C la Gălăoaia. Stratul de zăpadă se menţine în medie de 100 – 120 zile, începând din luna noiembrie până în lunile martie – aprilie, iar grosimea stratului variază în medie între 20 – 35 cm. Vânturile, nelipsite din defileele montane, au o frecvenţă mare, iar viteza medie anuală este de cca. 30 km/h, frecvent depăşind 3,8 m/sec.
Cea mai mare parte a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior este acoperită de păduri de amestec fag, molid şi brad. Deşi pădurile de amestec răşinoase-foioase sunt dominante, în amonte de Lunca Bradului, apare un fenomen de extrazonalitate a păduricelor de molizi, unde, de altfel, se găsesc și cele mai frumoase locuri cu Leucanthemum waldsteinii.
În jurul comunelor Răstoliţa şi Bistra Mureşului suprafeţe întinse de făgete își fac cunoscută existența vizitatorilor. Aproape de-a lungul întregului defileu întâlnim păduri de luncă, iar în zonele foarte înguste cresc buruienişurile de luncă, printre care și câteva exemplare de salcie şi arin.
Bineințeles, vegetaţia de stâncărie este prezentă pe suprafețe mari, în special pe versantul drept al Mureșului. Stancile și pereții stâncosi oferă un mediu propice dezvoltării vegetației saxicole.
În ceea ce priveşte flora, enumerăm speciile de Asteraceae, Poaceae, Rosaceae, Lamiaceae, Cyperaceae, Brassicaceae, Fabaceae, Apiaceae, Scrophulariaceae, etc.
Există un număr de 15 specii rare aflate în stare de periclitare, și anume: Angelica palustris, Arnica montana,Calla palustris, Carex chordorrhiza,Cicuta virosa, Dianthus barbatus ssp. Compactus, Hyoscyamus niger, Laser trilobum,Laserpitium krapfii, Oenanthe aquatica, Polemonium caeruleum, Silene armeria, Streptopus amplexifolius, Trollius europaeus, Woodsia ilvensis, Thymus comosus (Oroian 1998).
Un lucru important de menționat este faptul că numărul speciilor florale din cadrul Parcului natural Defileul Mureșului Superior reprezintă aproximativ 30,88% din totalul speciilor cunoscute de pe întreg teritoriul țării noastre.
Şi fauna este bogată în specii, însă rata speciilor rare și periclitate este mare.
Căi de acces: Varianta 1 – dinspre Tg. Mureș – comuna Deda (55 km). Varianta 2 – dinspre Toplița – sat Ciobotani |
|
|