- Este în Comana, judeţul Giurgiu
- Unitate geografică: câmpie, deltă, rezervaţie naturală
- Altitudine: 85-95 metri
- Înfiinţare: 2005
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
- Cu condiţii de campare
Parcul Natural Comana se întide pe o suprafaţă de aproape 25.000 ha şi reprezintă a treia zonă umedă a României, după Balta Mică a Brăilei şi Delta Dunării…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiţii de vizitare: părţi cu grade diferite de restricție
Parcul Natural Comana, înfiinţat în 2004, protejază două arii de importanţă floristică deosebită: Rezervaţia Ştiinţifică de Ghimpe (Ruscus aculeatus), Rezervaţia Ştiinţifică de Bujor (Paeonia peregrina) şi una de importanţă avifaunistică: Balta Comana, cu specii de păsări, pești, mamifere, reptile și amfibieni, aflate pe teritoriul ariei protejate. Aici poţi întâlni de la vidre până la pisici sălbatice. În parc sunt incluse rezervațiile naturale Pădurea Ologa – Grădinari și Pădurea Padina Tătarului.
Interesant de ştiu este faptul că habitatele prioritare identificate în aceste arii protejate se regăsesc numai parţial în Convenţia de la Berna, fiind necesară includerea acestora în regimul de clasificare prioritară a Directivei Habitate a Consiliului Europei, pentru a putea demonstra că regimul de protecţie a habitatelor prioritare corespunde şi criteriilor de prioritate stabilite pentru Reţeaua NATURA 2000. De asemenea, foarte multe specii de floră şi faună au fost identificate în aceste arii protejate, acestea regăsindu-se în Lista Roşie Europeană, fiind reprezentative cu un procent ridicat, atât în cadrul ariei respective, cât şi la nivel naţional. În Parcul Natural Comana au fost deja identificate :
-
Păsări: 141 specii, din care 71 protejate internaţional, prevazute în anexele Convenţiei de la Berna, iar 15 în Directiva Păsări a Consiliului Europei, nr.79/409
-
Pesti : 13 specii identificate prin studii (date mai recente identifică însă 19 specii), dintre care 5 specii sunt protejate de legislaţia naţională: cleanul (Leuciscus Boristenicus) apare pe lista roşie a speciilor de vertebrate din România, ţigănuşul (Umbra krameri), ţiparul (Misgurnus fossilis) şi două specii de guvizi.
-
Mamifere: 31 de specii, dintre care 5 protejate prin Convenţia de la Berna (vidra şi pisica sălbatică, protejate prin Legea 103/1996)
-
Reptile : 8 specii, din care 2 protejate prin Convenţia de la Berna (şarpele de apă Natrix tessellata , o sopârlă – napirca , şarpele de sticlă – Anguis fragillis)
-
Amfibieni: 8 specii identificate, dintre care 5 strict protejate (Convenţia de la Berna)
-
Asociaţii vegetale: peste 20
-
Plante : peste 200 de specii şi subspecii în rezervaţiile de bujor, ghimpe şi mărgăritar, dintre care 70 pe cale de dispariţie şi două strict protejate de legislaţia românească (ghimpele si bujorul); de asemenea, există peste 1250 specii de plante pe teritoriul actual al parcului.
În Parcul Natural Comana se află mai multe obiective turistice, pe care nu trebuie să le ocoleşti:
-
Balta Comana, pe care te poţi plimba cu barca închiriată din parc;
-
Mănăstirea Comana, ctitorită de Vlad Țepeș în anul 1461, a fost ridicată pe o insulă a bălții Comana, dar din cauza fundației precare, în mlaștină, a ajuns ruină în mai puțin de un secol. În 1588, boierul Radu Şerban a început reconstrucția mănăstirii, iar mai târziu, în 1699, Şerban Cantacuzino a avut o contribuție considerabilă la restaurarea monumentului. Singurele elemente care s-au mai păstrat de la construcția inițială sunt chiliile de la nord și vest, restaurate, zidul de la răsărit și fragmentul de zid lipit de turn. Într-unul din beciurile mănăstirii a fost amenajat un mic muzeu, cu câteva elemente de istorie și obiecte meșteșugărești sau piese vestimentare vechi, păstrate sau descoperite în zona Comanei;
-
Rezervaţiile de bujor, ghimpe şi mărgăritar (propusă);
-
Arbori seculari – în mare parte stejari – declaraţi monumente ale naturii;
-
Cabana Fântâna cu Nuc, care adăposteşe sediul parcului şi a fost construită în anul 1889 (acces restricţionat);
-
Amenajari lacustre sumare în Balta Comana, precum un observator pentru păsări;
-
Trasee turistice prin pădure, cicloturism; trasee accesibile şi cu maşina personală;
-
Plimbari cu moto-safari sau ATV-uri doar pe trasee special amenajate;
-
Delta Neajlovului, aflată în apropiere.
Preţuri: |
Orar de vizită |
Tarif vizitare: 3 RON Parcare: 15 RON Campare: 15 RON/zi Închiriere cort: 13 RON/24 ore Închiriere sac de dormit: 15 RON/24 ore Plimbare cu barca cu motor (4 locuri): 120 RON/ora Închiriere caiac: 60 RON/ora Servicii ghidaj turistic: 23 euro/zi/grup de minimum 3 persoane Observaţii faună: 16 euro/persoană |
non-stop |
Date de contact: Str. Gellu Naum, Nr. 608, Comana, Jud. Giurgiu; Tel/Fax: 0246283003 Din Bucureşti, mergi prin Adunaţii Copăceni şi Grădiştea, pînă în comuna Comana, apoi există un indicator către Parcul Natural Comana. |
|
|