- Este în Vanatori Neamt, Județ Neamt
- Construit:1999
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: nu
Parcul Natural Vânători Neamţ constituie un adăpost pentru o serie de specii rare sau pe cale de dispariţie în alte zone…
- Condiții de vizitare: echipament montan
- Acces: de preferat fără animale de companie sau doar cu lesă
- Campare: doar in locuri amenajate
Parcul Natural Vânători Neamţ este un parc natural, situat pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei în nordul judeţului Neamţ, la graniţă cu judeţul Suceava, în raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamţ, a oraşului Tg. Neamţ, şi a staţiunilor Bălţăteşti şi Oglinzi.
A fost constituit ca parc natural în anul 1999, pe suprafaţă de 30.818 hectare, dintre care peste 26.300 hectare fond forestier. Parcul adăposteşte o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.
Parcul Natural Vânători Neamţ constituie un adăpost pentru o serie de specii rare sau pe cale de dispariţie în alte zone: ursul brun, lupul, râsul, vidra, zimbrul – în captivitate la Rezervaţia de zimbri Dragoş-Vodă, altădată componentă a faunei sălbatice. De asemenea, există aici vulpea, pisica salbatică, cerbul carpatin, căprior, mistreţul, iepurele etc.
Accesul spre Parcul Natural Vânători-Neamţ se face dinspre Tg.-Neamţ, Piatra-Neamţ, Vatra Dornei, Paşcani şi Fălticeni, pe drumuri naţionale şi judeţene (DN17B, DN15, DJ155).
Dinspre Suceava, accesul se face pe DN2 până la Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu-Neamţ.
Dinspre Bucureşti se ajunge pe E85 Bucureşti-Roman-Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu-Neamţ – Vânători-Neamţ.
Principalele obiective ale administraţiei parcului sunt menţinerea biodiversităţii prin conservarea speciilor şi ecosistemelor cheie, precum şi a peisajelor din cuprinsul parcului, realizarea unui centru de creştere a zimbrului şi crearea condiţiilor necesare pentru punerea în libertate a primului grup, certificarea managementului forestier, dezvoltarea ecoturismului şi promovarea valorilor naturale ale regiunii, precum şi implicarea publicului şi a comunităţii în conservarea valorilor parcului, prin programe de educaţie şi conştientizare.
Pe teritoriul Parcului Natural Vânători Neamţ există 4 arii protejate:
1. Pădurea de Argint este o rezervatie forestiera alcatuita din mesteceni care ajung la venerabila varsta de 100 de ani, ce se intinde pe aproximativ 2.6 hectare. De frumusetea acestei paduri aminteste poetul national Mihai Eminescu atunci cand, in desele perindari prin aceasta zona de un pitoresc deosebit, a scris nemuritoarele versuri inspirate din drumetiile sale alaturi de poeta Veronica Micle, inmormantata nu departe de aceasta minune alba.
2. Codrii de Aramă se găsesc, la rândul lor, tot în comuna Agapia, având o suprafaţă de aproximativ 10,2 hectare, şi reprezintă o arie protejată alcătuită în majoritate din gorun, alături de care mai sunt prezente alte aproximativ 300 de specii de plante. Cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 de ani.
3. Rezervaţia de stejar Dumbrava se afla ca si locatie intre Valea paraului Neamt si a paraului Nemtisor, se intinde pe o suprafata de 56 de hectare si altitudinea variaza intre 450 si 475 m. Aceasta rezervatie de tip forestier doreste sa conserve paduri de stejari seculari, vigurosi, a caror varsta variaza de la 150 pana la 200 de ani. Diversitatea biologica este foarte mare, fiind identificare peste 200 de specii de plante vasculare apartinand a 50 de familii.
4. Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă, care se afla situata pe raza comunei Vanatori. A fost infiintata odata cu aducerea a 3 exemplare de zimbri din Polonia in anul 1970. In prezent s-au adaugat si cerbi carpatini, cerbi lopatari, vulpi, ursi capriori, lupi si multe specii de pasari.
Date de contact: Strada Zimbrului, nr 2, comuna Vanatori Neamt, judet Neamt. |