- Este in Carpații Meridionali, județele Brașov și Argeș
- Unitate geografica parc național
- Deschis turistilor fără taxa de vizitare.
Parcul Naţional Piatra Craiului este o arie protejată de interes național situat pe teritoriul administrativ al județelor Argeș și Brașov, incluzand suprafete aparținând localităților Zărnesti, Moeciu (satele Măgura și Peștera), Bran, Rucăr și Dâmbovicioara…
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: partial/ghid/doar in anotimp/inchis turistilor
Parcul este situat în Carpații Meridionali incluzând toată Creasta Pietrei Craiului, precum și spații din culoarele intramontane limitrofe, Bran-Rucăr și Rucăr-Zărnești.
Rezervația naturală din Masivul Piatra Craiului a fost înființată în data de 28 martie 1938, prin decizia Consiliului de Miniștrii, urmând ca de-a lungul timpului să-și mărească suprafața în mai multe etape, iar din anul 1990, zona a fost declarată parc național.
Scopul desemnarii Masivului Piatra Craiului drept parc national este acela de a asigura conservarea biodiversitatii și a peisajului, a speciilor valoroase, promovarea și incurajarea turismului, conștientizarea și educarea publicului în spiritul protejării naturii și a valorilor sale.
Actualmente, parcul se află în îngrijirea Administrației Parcului Național Piatra Craiului, subordonată Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
În prezent, suprafața totală a parcului este de 14.773 ha, distribuită astfel : în județul Argeș 6.967 ha și în județul Brașov 7.806 ha. Zona cu protecție strictă mai include și alte 4 zone carstice, și anume Cheile Zărneștilor (Prăpăstiile Zărneștilor) în județul Brașov și Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței, situate în județul Argeș, precum și o arie de protecție cu caracter de rezervație naturală totalizând 1.5 ha (Peștera Liliecilor).
Parcul Național Piatra Craiului reprezintă o zonă cu vârfuri abrupte (Vârful Țimbalul Mare – 2.177 m, Vârful dintre Țimbale – 2.170 m), din rocă metamorfică, stâncârii calcaroase de vârstă jurasică, fânețe, pășuni, zone împădurite, grohotișuri, goluri alpine, chei (Cheile Zărneștiului, Cheile Vlădușca, Cheile Dâmbovicioarei), peșteri, ochiuri de malaștină, cursuri de apă sau zone carstice (Cerdacul Stanciului, Padina lui Calinet, Prăpastiile Zărneștiului, Fântâna Domnilor, Fântâna lui Botorog, La Zaplaz) rezultate în urma eroziunii sau coroziunii rocilor.
Flora și fauna specifică zonei sunt de o deosebită bogăție și diversitate. Până în prezent au fost identificate 21 de specii de lilieci (vietăți protejate în România), care se adăpostesc în peșterile sau scorburile arborilor bătrâni de pe teritoriul parcului.
40% dintre speciile de mamifere din țară trăiesc în acest parc. Printre acestea se pot aminti : capra neagră (cea mai cunoscută), cerbi, căprioare, urși carpatini, lupi, jderi, vulpei, mistreți, veverițe etc.
Tot aici se întâlnesc de asemenea foarte multe specii de păsări (cocoș de munte, prepeliță, fluierar de munte, ciocănitoare șură, ciocârlie, fâsă de pădure, mierlă de piatră, ciuf de pădure, șoim călător, acvilă de munte, uliu, etc), reptile (șopărlă de câmp, viperă de munte, năpârcă, șarpe de alun), broaște (broască roșie de munte, buhai de baltă, broască râioasă brună), pești și insecte.
Piatra Craiului adăpostește un numar mare de specii de fluturi, până în prezent fiind identificate peste 216 de specii unele rare sau endemice.
In ceea ce privește flora, aceasta este de o bogăție deosebită astfel că în perimetrul parcului național se pot întâlni 30% dintre plantele care se găsesc pe teritoriul României, unele dintre ele protejate de lege sau chiar pe cale de dispariție. Dintre acestea se pot aminti garofița Pietrei Craiului, sângele voinicului, floarea-reginei, bujorul de munte, macul galben, iedera albă, papucul doamnei și altele.
Un element de noutate mai puțin cunoscut de turiști este faptul că Parcul Național Piatra Craiului adăpostește un număr de 41 de specii de orhidee de munte.
Principalele forme de agrement in zonă sunt drumețiile montane, zona fiind împânzită de numeroase trasee monane marcate care se pot face din diverse puncte. De aseamenea zona Brașov, Zărnești, culoarul Bran-Rucăr și partea argeșeană a parcului sunt deosebit de bogate în numeroase obiective turistice.
Date de contact: Carpații Meridionali, județele Brașov și Argeș. |
|
|