- Este in sud-vestul Romaniei
- Parcul de intinde pe 3 judete: Caras-Severin, Mehedinti, Gorj
- Anul infiintarii: 1990
- Suprafata: 61211 ha
Datorită complexităţii aspectelor staţionale, fizico-geografice şi climatice, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristică remarcabilă, inventarul floristic bogat însumând 1110 specii de plante vasculare (superioare)…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: majoritatea traseelor pot fi vizitate tot timpul anului
Înfiinţat în anul 1990, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este situat în sud-vestul României şi se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.
Din punct de vedere geografic, Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei (pe versantul drept) şi respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng, având o suprafaţa de 61.211 ha.
Diversitatea tipurilor de peisaje (abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu pâraie cu debit puternic fluctuant, vârfuri calcaroase cu vegetaţie submediteraneană, păduri întinse de fag de vârste mari, goluri alpine cu jnepeniş, lacuri de acumulare montane, chei şi prăpăstii calcaroase, cătune izolate în munte, pajişti subalpine cu lapiezuri), peşteri termale unice în România, izvoare termominerale, endemisme şi rarităţi de floră şi faună oferă tuturor iubitorilor de natură experienţe inedite.
Datorită complexităţii aspectelor staţionale, fizico-geografice şi climatice, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristică remarcabilă, inventarul floristic bogat însumând 1110 specii de plante vasculare (superioare).
Datorită elementelor biogeografice, biologice, climatice Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei găzduieşte o faună foarte bogată şi interesantă, întălnindu-se aici numeroase specii de animale de mare valoare ştiinţifică, unele unice în ţară sau chiar în lume, excelând prin diversitatea insectelor.
Peşterile termale din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei, unice în România şi foarte rare pe glob, peşteri în care condiţiile de mediu sunt asemănătoare celor din climatul tropical (35 grade C 45 grade C temperatura aerului) fapt pentru care fauna si speleotemele au caractere aparte. Un exemplu ar fi Peştera lui Adam, căreia i s-ar putea conferi statutul de rezervaţie stiinţifică, pentru conservarea şi studierea în continuare a condiţiilor de oază tropicală unică în România, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci si fauna de guano, precum şi crusta şi stalactitele gelatinoase nemaiântalnite în alte peşteri.
O altă peşteră interesantă din mai multe puncte de vedere este Peştera (Grota cu aburi ) (are doar 14 m lungime) care răsuflă aburi fierbinţi (52 grade C 56 grade C), cu miros de pucioasă, printr-o crăpătură în stâncă. Bolboroseala înfundată ca de cazan uriaş în clocot, ce însoţeşte aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului. Emanaţiile sulfuroase fierbinţi au creat condiţii pentru dezvoltarea unui muşchi pe care îl găsim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protecţia căruia s-a propus chiar crearea unei rezervaţii în acest punct.
Traseele turistice sunt concentrate in mai multe grupe,una din aceste grupe cuprinde toate traseele de pe versantul drept al Vaii Cernei,care urca in Muntii Cernei si Muntii Godeanu,incepand de la Baile Herculane in amonte.