- Este în județul Valcea
- Parc national
- Suprafata: 4186ha
MasivulBuila- Vanturarita este situat in partea central nordica a judetului Valcea si face parte din Muntii Capatanii….
Masivul iese in evidenta fata de lantul principal al acestora prin dispunere si prin continutul reliefului. Creasta principala este constituira in principal din sisturi cristaline si este dispusa pe directia est-vest, exceptie facand Masivul Tarnovu (sv-ne) si Buila (s-e).
In parcul national Buila – Vanturarita se poate intra prin 6 puncte de acces. Trei dintre ele se afla in comuna Costesti, primul fiind pe valea Bistrita si doua pe valea Costesti, Pietreni – Prislop si Pietreni – Valea Morii.
Un al punct de acces se afla in satul Cheia pe Valea Cheia, unul prin comuna Barbatesti pe Valea Otasaului si ultimul in Orasul Baile Olanesti pe Valea Olanesti.
Intreaga retea hidrografica este tributara raului Olt, prin afluenti directi sau indirecti care au ca directie de curs, in linii mari de la nord la sud. Principalele rauri ce curg in masiv sunt de la s-v la n-e astfel: Bistrita, care este un afluent al Oltului ce izvoraste din Muntii Capatanii; Costesti si Otasau care este un afluent al Bistritei, Olanesti cu afluentii sai Otasau si Cheia.
Diversitatea floristica si faunistica a ecosistemelor din cadrul P.N. Buila-Vanturarita este foarte mare, datorita unui numar mare de factori cum ar fi relieful muntos ce favorizeaza mentinerea vegetatiei, frecventa mare a calcarelor ce adapostesc o flora interesanta, climatul relativ bland cu influente submediteraneene care a favorizat raspandirea unor specii relativ termofile.
Ca si in cazul florei, fauna se bucura de o mare diversitate. Multe dintre speciile intalnite aici sunt protejate prin conventii internationale. Dintre nevertebrate se intalnesc multe insecte, iar vertebratele sunt reprezentate de pesti (pastrav,lipan etc) amfibieni (buhaiul de balta, salamandra), reptile (guster, sarpe de alun), pasari (fluturasul de stanca, serpar, acvila etc) si mamifere (capra neagra, urs, ras, lup, jder, bursuc, cerb etc).
Înainte de a vizita acest obiectiv, vă recomandăm să verificaţi starea vremii.