De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un parc reprezentativ, aşezat lângă două obiective importante ale Capitalei: Piaţa Constituiei şi Palatul Parlamentului.
- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Datare: 1990
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: nu
Parcul Izvor este un parc tânăr, care încă este în curs de modelare şi schimbare…
- Condiții de vizitare: nu există
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Izvor este localizat malul drept al râului Dâmbovița, în faţa Casei Poporului, delimitat de b-dul Naţiunile Unite, b-dul Libertăţii, strada B. P. Hasdeu şi Splaiul Independenţei, formând un dreptunghi verde de 17 hectare.
Înainte de 1984, pe acest loc era dealul Mihai-Vodă, pe care se înălța Mănăstirea Mihai Vodă. Dar prin planul de modernizare a Bucureștiului și de realizare a Centrului Civic, dealul a fost nivelat și chiliile mănăstirii au fost demolate. Biserica Mihai-Vodă, împreună cu clopotnița, a fost salvată, în anul 1985, fiind translatată spre est, în pantă, pe o distanță de 289 m și coborâtă pe verticală cu 6,2 m, până pe malul Dâmboviței, unde a fost ascunsă vederii, după niște blocuri, pe strada Sapienței. Restul clădirilor de pe deal au fost demolate, inclusiv Palatul Arhivelor Statului. Lângă mănăstire se aflau vestigiile Curții Noi (denumită și Curtea Arsă, după incendiul din 1812), ridicate de fanariotul Alexandru Ipsilanti, care au fost și ele distruse iremediabil.
În proiect era decis ca acest loc nivelat să servească ridicării unei mari săli de conferințe și de recepții. A venit Revoluţia din 1989, iar proiectul a căzut, acolo rămânând un câmp. La începutul lui 1990, Primăria a croit câteva alei asfaltate, a plantat arbori și i-a dat spațiului numele de Parcul Izvor. Numele vine de la Cartierul Izvor, unul dintre cele două cartiere distruse în proiectul comunist de reamenajare. Celălalt cartier era Uranus.
Din cei 170.000 de metri pătrați pe care îi ocupă Parcul Izvor, 28.902 metri pătrați sunt alei și 141.098 metri pătrați sunt acoperiți cu gazon. Cele 4 alei principale, care însumează aproximativ 3,2 km, reprezintă trasee ideale pentru cei care practică alergarea sau jogging-ul. Parcul Izvor este în prezent sub Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.
De-a lungul ultimilor ani, Parcul Izvor a găzduit mai multe evenimente, chiar dacă pentru acestea a trebuit să fie modificat. În 2008, cu ocazia organizării „Bucharest City Challenge” în jurul Palatului Parlamentului, o parte din tribunele Circuitului de Formula 3 „Bucharest Ring” au fost instalate în parcul Izvor. Pentru a le face loc, au fost tăiați zeci de arbori.
În 2009, Peter Jacobi a acceptat să planteze 125 de pomi în Parcul Izvor, ca urmare a tăierii a 32 de copaci din parcul destinat construirii Memorialului Holocaustului din București. În mai 2010, Primăria Municipiului București a amenajat în Parcul Izvor un loc de joacă pentru copii, pe o suprafață de 2.400 de metri pătrați. În cadrul său se află un castel în miniatură, numit „Mini parlamentul Copiilor”.
În septembrie 2010, cele patru statui de la Universitate (Mihai Viteazul, Ion Heliade-Rădulescu, Spiru Haret și Gheorghe Lazăr), au fost mutate în Parcul Izvor, în timpul lucrărilor la parcarea subterană din Piaţa Universităţii. După terminarea lor, statuile au revenit la locul lor, părăsind Parcul Izvor la începutul lunii mai 2012.
În octombrie 2011, pentru a marca Anul Internațional al Voluntariatului, Primăria Municipiului București, împreună cu peste 200 de voluntari, a plantat peste 320 de arbori (mesteceni, castani, stejari, paltini, magnolii, sălcii) în Parcul Izvor. Iar cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, la 24 mai 2012, a fost inaugurată în Parcul Izvor aleea Václav Havel. Proiectul de realizare a aleii Václav Havel a fost realizat prin inițiativa ambasadorul Republicii Cehe la București, Jiří Šitler, care a donat în acest scop 40 de tei, simbolul național al poporului ceh.