- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Datare: 1936
- Trasee amenajate: nu
- Bilet intrare: nu
Parcul Herăstrău este cel mai mare parc al Bucureştiului şi este situat în partea de nord a oraşului…
- Acces cu: bicicleta/animale/role
El este delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Şos. Nordului, Str. Elena Văcărescu, Şos Bucureşti – Ploieşti, Şos Kiseleff şi are o suprafaţă de aproximativ 110 hectare. A fost construit pe o suprafaţă ce era înainte de anul 1930 o zonă mlăştinoasă ce a fost asanată între anii ’30 – ’35.
După asanare s-a adus în discuţie amenajarea suprafeţei întregi ce a rămas liberă ţinandu-se cont şi de faptul că în zonă se află Arcul de Triumf şi în anul 1939 s-au trasat alei pentru a face loc celui mai întins spaţiu verde din Bucureşti. De-a lungul istoriei el a avut mai multe nume: Parcul Naţional, Parcul Carol al II-lea şi Parcul V.I. Stalin, acesta din urmă avand în parc şi o statuie ce a fost dată jos în anul 1956.
În anul 1936, din iniţiativa profesorului Dimitrie Gusti, s-a înfiinţat Muzeul Statului pe malul lacului Herăstrău. Teatrul de Vară din Herăstrău situat langă Muzeul Satului a fost construit în 1956. Lacul a devenit un loc obişnuit de promenadă şi conversaţii intime pentru bucureşteni. Verificaţi vremea Bucuresti, caci, cu siguranţă, e un deliciu să te plimbi pe vreme senină prin parcu. Aleile parcului şerpuiesc printre arborii aflaţi din belsug ce devin şi o mare umbrelă răcoroasă pentru oamenii care vin în număr din ce în ce mai mare pentru diferite activităţi în acest parc. Pe malul lacului au apărut restaurante şi cafenele care aduc un plus de eleganţă locului.
Vegetaţia parcului este arboricolă, de sălcii, plopi, frasini, arţari şi tei. Expoflora ce constă în alei, chioscuri, statui, restaurante, cafenele, parcul naturist si zonele în care se practică sporturi sporesc farmecul locului. Lacul Herăstrău cu suprafaţa sa de 70 de hectare este folosit pentru agrement, sporturi nautice şi navigaţie.
Parcul poate fi împărţit în două zone, prima fiind cea liniştită ce este rezervată pentru odihnă şi cultură ce contine două teatre pentru adulţi şi pentru copii, pavilioane pentru expoziţii, biblioteci, umbrar pentru lectură şi sah, debarcadere, bănci şi a doua zonă ce este destinată odihnei active, sportului şi distracţiilor care conţine terenuri sportive diferite şi restaurante.
Date de contact: Şoseaua Nordului, Bucureşti, sector 1. |