De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o oază de linişte ce adăpoşte una dintre cele mai valoroase colecţii de arbuşti şi arbori din ţară!
- Este în Bazoşu Nou, comuna Bucovăţ, judeţ Timiş
- Rezervaţie ştiinţifică
- Anul înfiinţării: 1909-1914
- Suprafaţă: 60 ha
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Parcul Dendrologic de la Bazoş se află în localitatea Bazoşu Nou, la 20 de km sud-est de Timişoara….
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor, echipament special, doar turiștilor experimentați, alpinism
Întins pe o suprafaţă de 60 de km, Parcul Dendrologic de la Bazoş a luat fiinţă între anii 1909-1914, pe domeniul contelui Ludovic Ambrozy, ambasador al Imperiului Austro-Ungar în Statele Unite ale Americii. Proiectul pentru parc a fost realizat de arhitectul peisagist german, Franz Von Engerhord, director al grădinii botanice din Düsseldorf.
Pe domeniul Ambrosy a existat la un moment dat şi un castel, care a fost distrus la sfârşitul Primului Război Mondial. În urma reformei agrare din anul 1922, moşia contelui Ludovic Ambrozy a fost luată de Statul Român, iar în anul 1934, ajunge în proprietatea Casei Autonome a Pădurilor, care a dat-o în folosinţă Institutului de Cercetare şi Amenajare Silvică. La cumpărare, parcul era constituit din 194 de specii de arbori şi arbuşti, primele specii fiind aduse de la cea mai mare pepinieră de arbori din lume, arboretumul Universităţii Harvard.
Începând cu anul 1937, fondul de arbori şi arbuşti a fost îmbogăţit prin schimburi internaţionale de seminţe, ajungându-se în preznt la în jur de 800 de taxoni. În anul 1954 parcul a primit statutul de rezervaţie ştiinţitifică, iar în anul 1982 a fost declarat monument al naturii. Începând cu anul 1994 a primit statutul de arie protejată pentru ocrotirea biodiversităţii genofondului şi ecofondului.
Suprafaţa parcului este împărţită astfel:
– pădure naturală de stejar, cu vârste până la 160 şi care se întinde pe o suprafaţă de 36 ha
– colecţia dendrologică de specii nord-americane care ocupă o suprafaţă de 1,5 ha
– colecţia dendrologică de specii asiatice care se întinde pe o suprafaţă de 1.0 ha
– parcul dendrologic în stil peisager, cu specii de diverse origini care ocupă o suprafaţă de 11,5 ha.
Parcul are cea mai completă colecţie de stejari americani şi carya din România. Pentru cei care doresc să se recreeze, Parcul dendrologic de la Bazoş, este un muzeu viu care poate fi vizitat în orice anotimp, primăvara fiind o adevărată încântare odată cu înflorirea magnoliilor, iar toamna, datorită peisajului multicolor.
În parc nu au fost amenajate spaţii de picnic, dar, te poţi odihni la umbra răcoroasă a unui stejar vechi de 160 de ani sau în poieniţe.
Sursa foto: pagina de fb Parcul dendrologic Bazoş
Preț intrare |
Orar de vizită |
2 RON |
Luni – Duminică: 08:00 – 20:00 |
Date de contact: Bazoşu Nou, comuna Bucovăţ, judeţ Timiş. |