- Este în Bucuresti, judet Bucuresti
- Datare: 1900 – 1906
Parcul Carol, anterior numit Parcul Libertății, este un parc amplasat în sectorul 4 al Bucureștiului, pe Dealul Filaretului.
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Amenajarea parcului Carol a durat 6 ani din 1900 până în 1906. Forma parcului a fost proiectata de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati Parcul a fost inaugurat în anul 1906 cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I.
În interiorul parcului au fost construite Arenele Romane pentru a sarbatori „18 secole de romanitate pe pământul Daciei” și o moschee în apropierea lacului de agrement. Inițial, Arenele Romane, cu o capacitate de aproximativ 5000 de locuri, găzduiau evenimente culturale și sportive, iar azi complexul oferă evenimente de toate tipurile (de la expoziții culturale la petreceri și concerte).
Între anii 1960-1963, Parcul Carol, care imediat după 1947 fusese redenumit «Parcul Libertății», a suferit schimbări importante. Majoritatea monumentelor au fost demolate iar unele au fost mutate cum a fost cazul moscheii «Hunchiar-Regele Carol I», aflată astăzi în Piața Pieptănari. Esplanada a fost lărgită, devenind monumentală. La capătul ei, pe locul Muzeului Militar (fostul Palat al Artelor), a fost construit sub coordonarea arhitectilor arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu Mausoleul din Parcul Carol, care s-a numit pe vremea aceea „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”.
Dupa 1991 aici au fost aduse osemintele ostasilor martiri din al doilea razboi mondial, transportate de la Mauzoleul din Marasesti. Printre obiectivele turistice ale acestui parc se mai regasesc: Fantana Cantacuzino (realizata in stil neoclassic in anul 1870), Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida”, fantana Zodiac si Institutul Astronomic al Academiei Romane.
Date de contact: sectorul 4 al Bucureștiului, pe Dealul Filaretului, Piaţa Libertăţii – str. general Candiano Popescu – Calea Şerban Vodă – str. Cuţitul de Argint – str. dr. Constantin Istrati. |
|
|