De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că frumuseţea şi eleganţa acestui palat este unică în România, el reprezentând cel mai mare monument arhitectural în stil secession din Transilvania.
- Este în Oradea Județ Bihor
- Construit în 1907-1908
- Deschis turiștilor
- Ctitor/Autor: Komor Marcell şi Jakab Desző
- Cod monument Istoric: BH-II-m-A-01086
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Palatul are o formă de Y, având trei intrări dominate de către un vultur, iar viziunea arhitecturală extrem de inovatoare şi îndrăzneaţă s-a bazat pe o volumetrie asimetrică. Sentimentul pe care îl ai atunci când păşeşti în acest palat este acela că tocmai ai intrat într-o lume a fanteziei în care fiecare simbol reprezintă o piesă de puzzle care trebuie decodificată pentru ca tu să poţi înţelege povestea acestei clădiri fascinante. Atenţia pentru detalii cu care a fost construit, stilul floral şi zoomorf al decoraţiunilor, vitraliile monumentale care descriu un uriaş vultur negru cu aripile desfăcute sunt doar câteva dintre elementele cu o simbolistică aparte care fac din Palatul Vulturul Negru un tărâm în care fantezia se întâlneşte cu realitatea pentru a da naştere uneia dintre cele mai impresionante construcţii din România.
De asemenea, pentru a transforma vizitarea palatului într-o experienţa revelatoare şi memorabilă, Vulturul Negru este dotat şi cu un pasaj interior acoperit cu sticlă, inspirat de Galeria Vittorio Emanuele din Milano. Ajungând acolo, vei observa motivele decorative inspirate din stilurile baroc si rococo, dar, cel mai evident stil pentru arhitectura sa este secession, tot acest mix extrem de inedit şi elegant transformând clădirea într-o dovadă vie şi impresionantă a unei gândiri artistice extrem de sensibile şi inovatoare, dependentă de frumos şi într-o permanentă căutare a unor forme artistice de exprimare complet inedite.
Date de contact: Strada Independenţei nr. 1, Oradea, judeţ Bihor.