De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric relevant în istoria Capitalei, cât şi a presei româneşti.
- Este în Bucureşti, judet Bucureşti
- Construit în 1926
- Deschis turiștilor
Palatul Universul a găzduit cel mai mare ziar din România, condus de Stelian Popescu…
- Ctitor/Autor: Stelian Popescu
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial/ nu este inclus în circuitul turistic
Palatul Universul îşi începe istoria pe 17 octombrie 1926, când a început construirea lui. Iniţiativa de a-l ridica a avut-o ziaristul Stelian Popescu, sediul fiind destinat să găzduiască ziarul pe care îl conducea, Ziarul Universul. În acele timpuri, Universul era cea mai mare publicaţie din România, care crescuse spectaculos în tiraj, având mare succes la public prin subiectele abordate: crime, violuri, furturi, sinucideri etc.
Palatul Universul a fost proiectat de către Paul Smărăndescu, cel care proiectase, în 1911, și reședința lui Stelian Popescu din strada Dionisie Lupu nr. 10 (astăzi Tudor Arghezi). Monumentul a fost ridicat în stil neoromânesc, păstrând elementele tradiţionale şi masivitatea specifică, îmbinat cu detaliile geometrice tipice modernismului. Construcţia are două corpuri diferite: partea din față destinată birourilor, iar cea din spate – tipografiei. Între cele două corpuri exista o pasarelă pentru a realiza trecerea. Construcția, cu o amprentă la sol de 4.142 mp, are o suprafață construită de peste 10.000 mp. Clădirea, neterminată încă, a Palatului Universul a fost inaugurată pe 2 noiembrie 1930.
Aici, a funcționat în prima jumătate a secolului XX ziarul Universul. Tot aici a fost și sediul Ligii Antirevizioniste Române, conduse tot de Stelian Popescu.
Palatul modern era împărţit după cum urmează: la parter era sala de aşteptare, ghişeuri şi un oficiu telegrafic; la etajul I erau birourile directorilor, sala de consiliu şi contabilitatea; la etajul al II-lea erau birourile redactorilor, reporterilor, dactilografilor, stenografilor, secretariatul de redacţie şi serviciul contencios; la etajul al III-lea erau biroul de traduceri, celelalte publicaţii anexă ale Universului, biblioteca, colecţiile şi o parte din arhivă; la etajul al IV-lea erau birouri, iar la mansardă era barul şi sala de festivităţi.
După naționalizarea din 1948, clădirea a devenit sediul Întreprinderii Poligrafice 2. După Revoluţie, clădirea şi-a recuperat numele iniţial. În 1996 a fost privatizată şi preluată de investitorul american Jonathan Mann, care a cumpărat 83,17% din compania care deține în patrimoniu Palatul Universul. Apoi, în martie 2012, Firma Universul SRL din București a intrat în insolvență, cu datorii de peste 20 de milioane de euro.
Astăzi, Palatul Universul găzduieşte diverse evenimente, concerte, petreceri tematice.
Ziarul Universul a funcţionat între anii 1884 – 1953 şi a fost înfiinţat de Luigi Cazzavillan, care s-a inspirat dintr-un ziar italian de mare succes, Il Universo. La 20 august 1884, ieşea primul număr din ziar, în format mic, pe două pagini. Cazzavillan a investit bani propriii ca să înfiinţeze tipografia „Italo-română” pe Calea Dorobanţilor. Ziarul apare zilnic în format mare din 1885. În 1889 aduce prima rotativă ,apoi, în 1894 pe cea de-a doua, iar în 1898 pe cea de-a treia. În 1900, tipărea 40.000 de exemplare zilnic. Era un ziar neutru şi a rămas aşa şi după moartea sa din 1903, până la venirea lui Stelian Popescu. Între 1916-1918, Universul a fost suspendat şi a reapărut pe 10 noiembrie 1918. Ulterior Stelian Popescu a cumpărat ziarul, conducând Universul între 1916-1943. Stelian Popescu a reuşit să crească tirajul ziarului, ajungând, până la un tiraj de 200.000 de exemplare zilnic.
Până să se mute în Palatul Universul, ziarul a avut sediul pe Strada Brezoianu nr. 11. Tradiţia de neutralitate la care a ţinut Cazzavillan s-a păstrat şi după moartea sa, până în timpul lui Stelian Popescu, care a exploatat patriotismul pentru interesele personale.
Directorul Universul Stelian Popescu (1875 – 1953), a fost un jurist, om politic și ziarist român. A fost deputat în mai multe rânduri. A fost Ministru de Justiție în Guvernul Take Ionescu (17 decembrie 1921 – 19 ianuarie 1922), Guvernul Barbu Ştirbey (4 – 20 iunie 1927), Guvernul Ion I.C. Brătianu (7) (22 iunie – 24 noiembrie 1927) și Guvernul Vintilă I.C. Brătianu (24 noiembrie 1927 – 9 noiembrie 1928).
A condus ziarul Universul între anii 1915-1945, transformându-l într-unul dintre cele mai citite ziare din perioada interbelică. Fiind un ziarist de dreapta, a imprimat această conduită și ziarului, ceea ce i-a atras numeroase adversități, mai ales din partea ziarelor social-democrate sau socialiste, de tipul ziarului Adevărul. A criticat guvernările din epocă, a intrat în conflict cu regele Carol al II-lea al României, iar la începutul anilor ‘40 l-a susținut necondiționat pe mareșalul Ion Antonescu.
În procesul ziariştilor vinovaţi pentru dezastrul naţional, din 1945, Stelian Popescu a fost condamnat în lipsă, la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi degradarea civilă. El se refugiase în Elveţia în 1944, de unde a plecat în 1948 în Spania, unde a murit în 1953.
Date contact: strada Ion Brezoianu, 23. Accesul se face din Bd. Regina Elisabeta sau din strada Ion Câmpineanu, dar şi din Calea Victoriei, pe lângă Cercul Militar.