- Este în Dărmăneşti, Județul Bacău
- Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea
Palatul Ştirbei din Dărmăneşti este fosta reşedinţă a prinţului Gheorghe Ştirbei din mijlocul unei păduri de goruni…
- Ctitor: Gheorghe Ştirbei
- Cod monument Istoric: BC-II-m-A-00822
- Trasee amenajate: da
Palatul Ştirbei a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului următor, de către Gheorghe Ştirbei şi Elisabeta Băleanu.
Se află la trei km de localitatea Dărmăneşi, în mijlocul unei păduri de gorun, pe un platou şi la o altitudine de 600 de metri.
Spre obiectiv se poate ajunge pornind pe partea stângă a Văii Uzului, pe un drum ce urcă pe dealul Măguricea. La o distanţă de patru kilometri înaintând spre înălţimea dealului, se găseşte palatul înconjurat de arbori.
Aceste păduri ce împrejmuiesc oraşul Dărmăneşti au aparţinut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea familiei domneşti a lui Barbu Ştirbei.
A servit ca reşedinţă a familiei prinţului până în 1944 când aceasta a fost expropriată şi alungată. În perioada 1947-1977 a adăpostit un sanatoriu TBC, apoi o tabără de copii şi chiar un aeroport particular.
Poate fi descris ca fiind un monument de arhitectură ce ocupă o suprafaţă de 1.031 mp, construit din cărămidă, cu patru nivele şi cu o aripă în forma literei „L”.
La nivelul lui se află, încă, în funcţiune cea mai veche aducţiune de apă din judeţ, realizată în 1908 de o echipă de ingineri germani prin care apa este adusă din munţi, de la o distanţă de 8 km.
Din parcul palatului se poate urca pe diverse trasee de munte şi se poate ajunge chiar pe muntele Nemira.
Edificiul a fost construit de meşteri italieni după planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudeşti. Intrarea principală se făcea pe o terasă cu scări ample. Încăperile destinate zonei oficiale (camera de primire, salonul mare, sufrageria, birourile, sera, scara principală ) erau de dimensiuni mult mai mari decât celelalte, cu deschideri de până la 10 metri. Terasa era semicirculară cu latura de 2,40 metri. Corpul lateral cu două nivele cuprindea încăperi mai mici şi reprezenta zona administrativă a palatului.
Faţadele, parţial tencuite, aveau ferestre cu ancadramente din cărămidă şi balcoane cu elemente decorative din lemn. Soclul era înalt din piatră de carieră. În afară de castel au fost ridicate spaţii anexe, magazie, grajduri, grupuri sanitare.
Parcul era la rândul lui de mari dimensiuni, de 125095 mp dintre care suprafata castelului era de 2530,71 mp, castelul reprezentând 1031,13 mp.
Palatul a suferit în timp nenumărate degradări, în principal din cauza factorilor de mediu şi a uzurii în timp: avarierea structurii de rezistenţă, în urma seismelor, a zidăriei de exterior şi tencuielii interioare, degradări provocate de ploi, de umezeală, a funcţionării defectuoase a centralei termice; se remarcă, totodată, deteriorarea instalaţiilor sanitare şi implicit a tavanelor, fracturarea grinzilor din cauza compartimentării necorespunzătoare de la etaj, avarierea sistemelor de scurgere (jgheaburilor, burlanelor), a instalaţiilor electrice şi altele.
Date de contact: Str. Dumbrava nr. 21, Dărmăneşti, județul Bacău.