De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădite reprezentativă a oraşului Galaţi!
- Este în Galaţi, Județ Galaţi
- Construit în 1912
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Palatul Navigaţiei se află pe Strada Portului nr 2 şi a fost ridicat cu scopul de a adăposti sediul Navigaţiei Fluviale Române…
- Constructor/ Autor: Petre Antonescu
- Cod monument Istoric: GL-II-m-B-03064
- Condiții de vizitare:
Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Petru Antonescu, discipol al renumitului Ion Mincu, care se remarcase, alături de Ştefan Burcuş, la proiectarea Catedralei „Sfântul Nicolae” din Galaţi (1906-1917), la proiectarea Palatului Primăriei Bucureşti (1906-1910) şi a Facultăţii de Drept din Bucureşti (1934-1936).
Decoraţiuni geometrice specifice artei populare româneşti împodobesc clădirea. Din cauza terenului loessoid, sensibil la umezire, Palatul Navigaţiei este susţinut pe piloni. Acoperişul clădirii este realizat într-un mod special, având şarpantă din lemn, şi învelitoare din ardezie, cu streaşină pe console şi căpriori executaţi din lemn de stejar. Edificiul este dominat de un turn.
În anul 2004, clădirea a fost introdusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Galaţi, sub numele Gara Fluvială Galaţi.
Palatul Navigaţiei din Galaţi este prima construcţie din România, la care s-a folosit un schelet monolit din beton armat. Este compus din parter şi două etaje. Partul a fost proiectat cu scopul de a găzdui sala de aşteptare, birourile şi amenajările care folosesc la serviciile de îmbarcare şi debarcare din staţia de călători.
Din Galaţi se efectuau în timpul sezonului cu vaporul următoarele curse de pasageri: Galaţi-Brăila, Galaţi-Sulina, Galaţi-Vâlcov, Galaţi-Chilia, Galaţi-Silistra, Galaţi-Turnu-Severin. De asemenea, se efectuau şi curse regulate de mărfuri şi colete: Galaţi-Turnu-Severin, Galaţi-Tulcea-Ismail-Chilia Veche.
În ceea ce priveşte etajul clădirii, aici urmau să se găsească birourile Direcţiunii Centrale a Serviciului N.F.R. din Galaţi, Inspectoratul general al Porturilor, Diviziile Serviciului Hidraulic pe Dunăre, de jos de Brăila şi Prut şi Oficiul Telegrafiei fără fir.
În prezent, clădirea adăposteşte mai multe instituţii, precum „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” sau „Compania de Navigaţie Fluvială Română Navrom”.
Date de contact: Strada Portului nr. 34, Galaţi, judeţ Galaţi. |