De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o frumoasă clădire monumentală ridicată în stil arhitectural eclectic cu influenţe seccesion, care în timp a devenit un simbol al oraşului!
- Este în Timişoara, Județ Timiş
- Construit între anii 1910-1912
- Închis turiștilor.
Timişoara are foarte multe clădiri istorice care merită vizitate, printre care şi Palatul Lloyd, amplasat în Piaţa Victoriei, pe colţ, cu o faţadă spre bulevardul Republicii şi alta spre „Corso”…
- Constructor/ Autor: Arhitect Lipot Baumhorn şi constructor Arnold Merbl
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Palatul Lloyd este opera arhitectului maghiar Leopold Baumhorn, care de-a lungul vieţii a proiectat printre altele, locuinţe, vile, şcoli şi instituţii publice, precum şi sinagogi. Palatul Lloyd a fost construit între anii 1910-1912 şi poartă amprenta stilului eclectic cu influenţe seccesion, mişcare artistică care a luat naştere în anul 1892 în Viena şi s-a răspândit şi în alte provincii ale Imperiului Austro-Ungar. În Timişoara, o astfel de clădire în stilul secesiunii vieneze este Baia Publică Neptun.
Palatul Lloyd este prima clădire construită în Piaţa Victoriei, după Teatrul Naţional, costurile de construcţie fiind suportate de Societatea Lloyd Timişoara, o societate înfiinţată în anul 1865 de către specialiştii din domeniul comercial şi agricol din Banat cu scopul de a încuraja economia şi comerţul din Timişoara. Societatea Lloyd şi-a desfăşurat activitatea în mai multe clădiri până la mutarea în Palatul Lloyd, şi anume Casa Mocioni, care astăzi nu mai există, clădirea Casei de Economii, iar între anii 1888-1912 într-un spaţiu din Casa Kossak. De construcţia Palatului Lloyd s-a ocupat arhitectul timişorean Arnold Merbl.
La parterul clădirii a fost proiectat un spaţiu destinat unei cafenele cu grădină de vară, cunoscute sub numele de Grand café Lloyd, unde elita timişoareană se delecta cu muzică selectă, mâncăruri şi băuturi fine, care în scurt timp a devenit unul din cele mai selecte localuri din oraş. Spaţiul a fost pus în folosinţă în data de 28 iunie 1912. Timp de patru decenii localul s-a bucurat de popularitate şi dincolo de graniţele ţării. De-a lungul timpului, restaurantul a avut mai multe denumiri, precum „Timişoara”, „23 August”, „Ana Lugojana” şi „Bulevard”, dar începând cu anul 2000 a revenit la numele iniţial.
Interiorul restaurantului purta amprenta stilului art nouveau, care era în vogă la începutul sec. al XIX-lea. Pereţii acoperiţi cu tapet din imitaţie de mătase Moaré, de culoare mov, lambriuri din stejat ornate cu aplicaţii de metal, stâlpi îmbrăcaţi în vitralii multicolore şi oglinzi, toate aceste detalii emanau un aer de eleganţă. În perioada comunistă, restaurantul a trecut prin mai multe perioade de decădere, din luxul iniţial păstrându-se porţiuni de lambriuri, câteva oglinzi, vitralii, precum şi candelabrele.
Primul etaj era destinat Bursei Agricole, iar al doilea şi al treilea etaj erau folosite ca locuinţe. În urma desfiinţării Societăţii Lloyd, clădirea este moştenită de Camera de Comerţ şi Industrie, şi începând din anul 1948, Palatul Lloyd adăposteşte sediul Rectoratului Universităţii „Politehnica” din Timişoara.
Din anul 2013, Palatul Lloyd a trecut printr-un proces de modernizare, noaptea fiind iluminat arhitectural.
Date de contact: Piaţa Victoriei 2, Timişoara, judeţ Timiş. |