- Este în Bucureşti, Județ Bucureşti
- Data începerii construcției: 1890
- Data finalizării: 1895
- Deschis turiștilor
Palatul Justiţiei sau Tribunalul Mare este un monument istoric şi de artă în acelaşi timp…
- Arhitecţi: Albert Ballu şi Ion Mincu
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-18941
- Trasee amenajate: nu
Acesta este rezultatul unei frumoase cooperări franco-romane ce a constat în două etape. Prima fiind cea de proiectare şi construcţie, între anii 1890 – 1895, şi cea din zilele noastre adică faza de consolidare şi restaurare, între anii 2004 şi 2006.
Palatul de Justiţie a fost construit pe locul unde funcţiona în timpul Regulamentului Organic (impus de către autorităţile imperiale ruseşti în Ţara Românească şi Moldova), Curtea judecatorească, iar aceasta fusese înălţată pe moşiile boierilor Creţulesti şi Goleşti.
Palatul se găseşte pe cursul Dâmboviţei, pe malul drept. Din punct de vedere arhitectonic şi instituţional, nu se putea neglija domeniul justiţiei, deci s-a hotărât că are nevoie de o clădire pe măsura importanţei, adică un palat. Palatul a fost proiectat de către un arhitect francez, care a proiectat şi frumoasa clădire a Primăriei Parisului, pe nume Albert Ballu.
Construcţia a început în anul 1890 şi a fost inaugurată la data de 19 octombrie 1985, în prezenţa Regelui Carol I. Lucrările au fost conduse de către arhitectul Ion Mincu, care a desenat şi schiţele decoraţiunilor interioare precum: plafoanele, pardoseala, balustradele, scările şi chiar mobilierul. La 111 ani după construcţia sa, palatul a fost supus unor lucrări ample de consolidare şi restaurare, acestea având loc tot în cooperare cu arhitecţi şi constructori francezi. Acestora li s-au alăturat profesori şi studenţi de la Universitatea Naţională de Arte, pentru că lucrările n-au fost doar ample ci şi foarte grele şi au durat mai mult decât s-a aşteptat iniţial.
Cauzele pentru care lucrările au durat, în timp, peste aşteptări au fost multiple printre care uniditatea solului, poluarea, cutremurele, microorganismele, intervenţii nefericite ale omului etc. Clădirea a trecut prin procedee complexe de curaţare, restaurare, înlocuire a unor porţiuni de piatră, marmura sau lemn ce erau prea deteriorate.
Faţada principală este bogat împodobită cu pilaştri şi statui, cat şi alte elemente specifice stilului neoclasic cu elemente neorenascentiste. Deasupra intrării se afla şase statui care sunt operele în marmură ale sculptorilor G. Vasilescu, Caros şi Frederic Stork şi care simbolizează prin aspect şi nume, valori ale justiţiei: Adevărul, Elocinţa, Vigilenţa, Vigoarea, Forţa şi Prudenţa.
Aşadar, cand aveţi timp la dispoziţie şi vremea Bucuresti este cât de cât însorită, vă recomandăm o plimbare cu bicicleta, pentru a căuta comorile ascunse de pe străduţele lăturalnice ale Bucureştiului, care aşteaptă să fie descoperite.
Date de contact: Splaiul Independenței 5, sector 4, Bucureşti, nr. telefon: 021.319.5180. |