- Este în Bucuresti, judet Bucuresti
- Construit în anul 1822
- Deschis turiștilor doar cu aprobare fiind proprietate privata
Situat in Bucuresti, în apropierea intersecției B-dului Lacului Tei cu Str. Doamna Ghica, Palatul Ghica mărginește latura sudică a lacului din Parcul Plumbuita. Este unul dintre cele mai vechi palate bucureștene…
- Ctitor/Autor: domnitorul Grigore Dimitrie Ghica
- Cod monument Istoric: B-II-a-A-18582
- Condiții de vizitare: doar cu aprobare fiind proprietate privata
Este o construcție în stil neoclasic, ridicată de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, după planurile arhitectului catalan – român Xavier Villacrosse, pe locul vechii case părintești a banului Dumitrache Ghica.
Acest edificiu impunator este realizat în bine cunoscutul stil neo-clasic al arhitecturii italiene, având și câteva elemente ale Renașterii franceze, în conformitate cu tendința de occidentalizare a Principatelor Române de la începutul secolului al XIX-lea, cu ecouri în artă, arhitectură sau modă.
Palatul Ghica a funcționat ca reședință de vară a domnitorului Grigorie D. Ghica (1822 -1829), primul domn pământean al Țării Romănești numit de turci după îndepărtarea grecilor din dregătorii, armata și biserică la sfârșitul epocii fanariote.
11 ani mai târziu, în 1933, domnitorul ctiorește și Biserica Ghica Tei respectând același stil architectonic. Biserica a fost pictată de pictorul italian Giacometti, același care a pictat și plafoanele salonului și holului de la parter din palatul Ghica. Se spune că între palat și Biserica ar exista un tunel secret prevâzut de domnitor pentru situații de urgență.
Curtea Palatului, a cărui poartă este încadrată de doi vulturi din piatră, impresionează prin staturile teilor seculari ce străjuiesc aleile. Fațada clădirii este de un rafinament deosebit, iar ornamentele delicate ce decorează ansamblul reprezintă o trăsătură specifică a Palatului.
Domeniul Palatului Ghica se întinde pe o suprafață vastă, Palatul ocupând aproximativ 1000 mp, iar terenul aferent acestuia (anexe, curte, grădini, alei) măsurand peste 11 000 mp.
Palatul – amplasat în centrul de greutate al ansamblului – dintre capela (Biserica Ghica Tei ce a aparținut domeniului) și anexele gospodărești la sud – e compus din subsol, parter, etaj și mansardă.
Legătura dintre parter și etaj se face prin două scări monumentale din lemn masiv, ce par că îmbrățisșază intrarea principală. Deasupra intrării în Palat se gasește un autorelief, reprezentând nimfe cu cununi de lauri, îmbogâțind în mod particular intrarea. Deasupra cornișei decroseului se găsește o altă lucrare sculptată, reprezentând două tunuri și două drapele cu un vultur, toate acestea menite a arăta gloria militară a voievodului. Ornamentele de pe friza, capitel și ancadramentele ușilor și ferestrelor, completează acest tablou architectural rafinat.
Palatul este construit din caramidă mică, întinzându-se pe vertical, pe patru nivele:
1. subsolul sub forma de T, ce urmărește holul central al parterului și care era destinat să adăpostească crama domnească;
2. parterul ce cuprinde două holuri central, perpendiculare, spre care se deschid cele trei uși de acces în Palat și o cameră generoasă (numită „Sala Tronului”);
3. etajul urmărește planul parterului, având spre deosebire de acesta, tavane înalte de peste 3 m și picturi murale, mare parte executate de către celebrul pictor Italian Giacometti;
4. mansarda se întinde de-a lungul întregii clădiri, având o înălțime ce depășește 3 m în anumite locuri.
Peluza din spatele Platului, constituind o intimă grădină interioară, este separată de Palat printr-o terasă elegantă și deschide vizual o priveliște mirifică spre lacul Tei, aflat în imediata vecinătate.
De-a lungul timpului, Palatului Ghica i s-a conservat forma sa originală precum și picturile interioare, fiind realizate periodic lucrari de întreținere și restaurare, cele mai ample având loc în anul 1978.
Palatul Ghica îmbină astăzi elemente de istorie și modernitate deopotrivă. Astăzi palatul este proprietate privată și poate fi închiriat pentru evenimente private, nunți. Aici se desfășoara diferite evenimente, lansări, concerte. Dacă vremea-Bucuresti.ro este urâtă, puteţi alege să petreceţi o seară într-un decor ce vă trimite într-o altă perioadă istorică.
Ceea ce deosebește acest Palat de altele construite în aceeași perioadă, este marea suprafață de verdeață ce înconjoara clădirea, respectiv grădinile Palatului (situate în fața și în spatele reședinței voievodale), ceea ce asigură un climat de liniște nobilă.
Monumentul este un exemplar arhitectonic reprezentativ al unei epoci demult apuse, cu un istoric tumultuos, dar o mărturie extrem de vie a tradiției și culturii naționale.
Date de contact: Strada Doamna Ghica, Nr. 5, Sector 2, București, nr. telefon: 0730.755.716. |
|
|