De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre clădirile istorice de referinţă ale Bucureştiului.
- Este în Bucureşti
- Construit în 1934
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Palatul Facultăţii de Drept a fost ridicat de marele arhitect Petre Antonescu, cu sprijinul decanului Nicolae Basilescu…
- Arhitect: Petre Antonescu
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-19003
- Condiții de vizitare: parțial, obiectivul nu este inclus în circuitul turistic
Palatul Facultăţii de Drept este printre cele mai frumoase edificii culturale ale Capitalei. Începuturile istoriei sale le găsim în faimosul proiect interbelic, cel al Cetăţii Universitare. Conform proiectului, aceasta urma să fie construită în zona Eroilor-Regie. Însă s-a materializat doar prin două construcţii: Casa de Cultură a Studenţilor „Universul” şi Palatul Facultăţii de Drept.
Facultatea de Drept, ca instituţie, exista deja, ea apărând la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind una dintre facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti, fondată de Alexandru Ioan Cuza. Imediat după Primul Război Mondial, numărul studenţilor Facultăţii de Drept a crescut de la câteva zeci, la sute, fapt ce a dus la nevoia unui nou sediu propriu.
Decan pe acea vreme era Nicolae Basilescu. Fiind în relaţii bune cu regele Carol al II-lea, acesta aprobă o campanie de strângere de fonduri. În 1934, încep lucrările la Palat, după eforturile comune ale profesorilor și studenților facultății de drept. Clădirea a fost ridicată în stil art-deco, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Antonescu este cel ce a construit şi alte edificii de mare importanţă, precum: Arcul de Triumf din București, Palatul Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta, Palatul Crețulescu, Cazinoul Sinaia, Palatul Prefecturii din Botoșani în care se află actualul Muzeu Județean Botoșani şi Cazinoul din Constanta (împreună cu Daniel Renard).
Palatul Facultăţii de Drept a fost finalizat în 1936. Faţada a fost decorată cu reliefuri realizate de sculptorul Mac Constantinescu.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea Universităţii a fost bombardată şi grav afectată, iar Palatul din Kogălniceanu a devenit sediu temporar al instituţiei. De-a lungul istoriei sale, Aula Magna din cadrul Palatului, a găzduit numeroase evenimente: întâlnirile legionare din 1940, festivitatea de deschidere din 1945 la care a participat Regele Mihai, concertele Iris de la începutul anilor ’90, plus festivităţile de absolvire anuale.
Astăzi, Palatul găzduiește Facultatea de Drept a Universității din București, Rectoratul Universității din București precum și Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene.
Facultatea de Drept este una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității din București, având o bogată tradiție în cadrul învățământului juridic românesc. Ia fiinţă la 17 octombrie 1850, iar în 25 noiembrie 1859, prin decret princiar, Facultatea de Drept devine instituție independentă. La 4/16 iulie 1864, prin Decretul nr. 765, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă înființarea Universității din București, prin reunirea celor trei facultăți existente: Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiințe și Facultatea de Litere și Filozofie.
Din anul 1990, Facultatea de Drept și-a amplificat prestigiul. Numărul de studenți a crescut considerabil, iar cursurile sunt organizate în cadrul unui profil unic (Ştiințe juridice, cu o unică specializare) Drept, 4 ani la cursuri de zi și 5 ani la cursuri în sistemul de învățământ la distanță.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Nu există | În timpul cursurilor, de luni pâna vineri între 08:00 şi 20:00 |
Date de contact: Bd Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5, Bucureşti. |
|