De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o clădire distinsă al acestui oraș și totodată o parte a istoriei.
- Este în Suceava, Județ Suceava
- Construit în 1885
- Închis turiștilor.
- Autor: Ferdinand Fellner
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
Palatul de Justiţie din Suceava îşi are începutul în anul 1885, fiind ridicată pe locul unei cazărmi militare, construită în formă de „U” şi a unei capele. În această perioadă, primar era Michael von Prunkul, iar în timpul mandatului său (184-1886) autorităţile austriece din Ducatul Bucovinei au hotărât ridicarea unei clădiri care să adăpostească trei instituţii Tribunalul cercual, Judecătoria districtuală şi Cartea funciară.
Cel care a fost desemnat cu proiectarea planului clădirii a fost arhitectul vienez Ferdinand Fellner. Rezultatul final a fost o clădire în stil baroc târziu, formată din demisol, parter și două etaje. Mai mult, această clădire avea să aibă şi o închisoare, amenajată în spate, fiind şi singura din întregul district Suceava, unde, în perioada 1948-1956, au fost închişi şi torturaţi luptători împotriva regimului comunist. Îmchisoarea a funcţionat până în anul 1956, când a fost mutată la Botoşani, spaţiul liber devenind sediul Sfatului Popular al Regiunii Suceava, nu înainte de a trece printr-o serie de lucrări de reamenajare.
Tribunalul cercual din Suceava se ocupa de anumite zone, şi anume Câmpulung, Gura Humorului, Rădăuți și Suceava.
Anul 1968 reprezintă un moment important, când regiunile sunt desfiinţate, schimbare ce a avut repercursiuni şi asupra destinaţiei clădirii care adăpostea Tribunalul cercual Suceava. Din acest moment, clădirea va adăposti sediul Consiliului Municipal Suceava (în prezent, Primăria), birourile Comitetului Municipal Suceava al PCR, ale Universităţii „Ştefan cel Mare”, Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie Suceava şi ale Administraţiei Financiare a Municipiului Suceava. Tribunalul şi Judecătoria Suceava au rămas tot în această clădire, însă au ocupat doar o jumătate din spaţiu.
În anul 1980, clădirea a trecut printr-un proces de renovare, care a cuprins atât interiorul, cât şi exteriorul. Cu această ocazie, au fost înlocuite uşile cu altele de lemn masiv la intrarea dinspre bulevard.
Începând cu anul 1990, clădirea a intrat în proprietatea Ministerulului de Justiție, astfel că, în august 2002, Primăria s-a mutat în fostul sediu al Băncii Agricole din cartierul Areni.
În prezent, clădirea Palatului de Justiție Suceava adăposteşte Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoria Suceava. În apropierea sa, a fost amenajat Parcul Trandafirilor, cunoscut şi sub numele Parcul Tribunalului.
Date de contact: Bd. Ștefan cel Mare, nr. 58, Suceava, judeţ Suceava. |