- Este în Bucureşti, judeţ Bucureşti
- Construit în 1902
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
Palatul Cantacuzino din Bucureşti este un Monument de arhitectură străjuit de cel mai frumos bulevard din Bucureşti: Calea Victoriei…
- Arhitect: Ion D. Berindey
- Cod monument istoric: B-II-m-A-19869
- Conditii de vizitare: turiştii îl pot vizita contra cost; lor li se pune la dispoziţie, printre altele, şi serviciu de ghidaj
Clădirea în care astăzi funcţionează Muzeul Naţional „George Enescu” şi unde, totodată, sunt organizate concerte de vază, a fost construită în stil baroc francez (cu accente rococo şi Art Nouveau) după planurile arhitectului Ion D.Berindey pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri şi unul dintre cei mai bogaţi români de la începutul secolului XX, poreclit „Nababul”, a cedat Palatul, prin testament, fiului său Mihail G. Cantacuzino. În cele din urmă, clădirea a revenit, după decesul soţului, Mariei Cantacuzino, care, în decembrie 1939, s-a căsătorit cu George Enescu.
Cuplul Enescu a locuit între anii 1945-1946 în casa aflată în spatele palatului, din care transpare atmosfera Belle-Epoque, imobil folosit ca dependinţă administrativă şi unde s-a organizat ulterior Casa Memorială „George Enescu”. Casa păstrează obiectele personale ale compozitorului şi ale soţiei lui.
În anii ’40, Palatul Cantacuzino a găzduit sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar în 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice. În 1955, Maria Enescu a donat edificiul statului român, în vederea ridicării unui muzeu în memoria compozitorului.
În 1956 în Palatul Cantacuzino a fost inaugurat Muzeul Memorial „George Enescu”, iar după 1990 edificiul a fost declarat muzeu naţional.
Din 2007, Palatul Cantacuzino figurează în lista monumentelor din Patrimoniul European.
Edificiul este structurat pe patru niveluri: soclul construcţiei sau subsolul, parterul cu ferestre în arc de cerc şi balustrade de piatră, etajul cu ferestre drepte şi balcoane din fier forjat şi mansarda cu lucarne.
Faţada este dominată de intrarea străjuită de doi lei din piatră, cu trepte de proporţii, din marmură, peste care se întinde o marchiză în formă de scoică. Deasupra intrării, frontonul circular prezintă stema princiară a Cantacuzinilor.
În interior se remarcă sala centrală de la parter cu picturi murale semnate de N.Vermont şi G.D. Mirea şi coloane de marmură roz. Palatul păstrează înăuntrul său sculpturi şi ornamentaţii sculptate, opera lui Emil Wilhelm Becker, decoraţiunile interioare fiind mărci ale Casei Krieger din Paris (tapiserii, candelabre, vitralii).
Indiferent de cum se prezintă vremea-Bucuresti.ro, vizitaţi acest minunat Palat. Înăuntrul muzeului vei putea admira obiectele personale ale compozitorului, inclusiv vioara pe care George Enescu a primit-o cadou la vârsta de 4 ani. Totodată, vei descoperi parituri ale operelor sale, diplome, medalii, precum cea a Legiunii Franceze de Onoare.
Expoziţia permanentă se întinde pe lungimea a trei săli şi prezintă publicului, în mod cronologic, mărturiile unei vieţi excepţionale: fotografii, manuscrise, instrumente muzicale, documente ce arhivează momente din viaţa şi activitatea muzicianului din ţară şi în afara ei.
Palatul Cantacuzino are o puternică valoare culturală, istorică şi turistică, evidenţiată nu numai pe plan naţional, ci şi la nivel global, fiind un punct de vârf al oricărei excursii în Bucureşti.
Tarife |
Orar de vizita |
Tarife pentru vizitare:
adulţi: 6 RON; Taxă ghidaj: 1 – 10 persoane: 50 RON Taxe foto: amatori (pentru uz personal, fără bliţ sau trepied): 30 RON; Taxe de filmare: amatori: 50 RON/30 minute; |
Marţi – Duminică, între orele 10.00-17.00 |
Date de contact: Calea Victoriei, nr. 141, sector 1, Bucureşti, Tel.: (021) 318.14.50 |
|
|