De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai valoroase clădiri în stil baroc din ţară!
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit între anii 1752-1771
- Deschis turiștilor.
- Constructor/ Autor: Franz Anton Hillebrandt
- Cod monument Istoric: BH-II-m-A-01042
- Condiții de vizitare: tot timpul anului doar pe exterior
Palatul Baroc din Oradea, monument istoric, este considerat unul dintre cele mai valoroase clădiri în stil baroc din ţară, împreună cu Şirul Canonicilor şi Bazilica Sf. Maria constituind cel mai amplu complex baroc din ţară.
Şirul Canonicilor a fost ridicat în 1758-1875 şi reprezintă un şir de 57 de arcade, iar Bazilica Sf. Maria a fost ridicată între anii 1758-1875, fiind declarată monument istoric.
Palatul Baroc a fost ridicat în sec. al XVIII-lea, întregul proces de construcţie desfăşurându-se pe o perioadă de 15 ani, între anii 1762-1771, proiect realizat de arhitectul austriac, Franz Anton Hillebrandt. Piatra de temelie a fost pusă în data de 23 mai 1762, iar lucrările de construcţie au fost supravegheate de inginerul austriac Johann Michael Neumann.
Palatul are formă de U şi se desfăşoară pe trei nivele. Faţada are 102, 3 m, iar aripile laterale 25 m. Palatul mai este cunoscut şi sub numele Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, fiind proiectat în acest scop.
În anul 1963, biserica va fi nevoită să cedeze clădirea Episcopiei Romano-Catolice municipiului Oradea, astfel că, începând din anul 1971 şi până în anul 2006, va adăposti Muzeul Ţării Crişurilor, care în prezent mai funcţionează în doar câteva săli ale Palatului, existând şi un proiect de mutare a muzeului în Cetate, dat fiind faptul că în urma unui proces lung de revendicare a clădirii, Episcopia Romano-Catolică a câştigat dreptul de proprietate asupra palatului.
Clădirea impresionează prin monumentalitate şi volumetrie. Are 100 de camere şi 282 de ferestre. Faţada principală a clădirii este prevăzută central cu un rezalit ce se termină în partea superioară cu un fronton triunghiular. Mai mult, rezalitul este decorat cu pilaştri ce se termină cu capiteluri ionice, ghirlande şi falduri.
Şi interiorul impresionează prin somputozitate şi sobrietate, în special primul etaj care poartă amprenta barocului austriac, accesul făcându-se pe o scară monumentală. Încăperile de la parter şi al doilea etaj sunt simplu decorate.
Date de contact: Strada Şirul Canonicilor nr. 2, Oradea, judeţ Bihor. |