- Sunt în Alba Iulia şi sat Sânmiclaus, Județul Alba
- Construite în secolul al XVII-lea
- Deschise turiștilor fără taxă de vizitare.
Pe teritoriul judeţului Alba există două castele cu destine diametral opuse: Palatul Apor şi Palatul lui Miklós Bethlen…
- Proprietari: Ştefan Apor şi Miklós Bethlen
- Cod monument Istoric: Palatul Apor: AB-II-m-A-00099; Palatul Miklos Bethlen: AB-II-a-A-00323 (ansamblul castelului), AB-II-m-A-00323.01 (castelul)
Cele două castele din judeţul Alba, Palatul Apor şi Palatul Miklós Bethlen datează din secolul al XVII-lea şi au fost ridicate în acelaşi stil arhitectural renascentist. Palatul Apor se află pe strada Bethlen Gabriel din Alba Iulia, chiar în vecinătatea Bibliotecii Bathyaneum. În prezent funcţionează aici unele departamente ale Universităţii „1 Decembrie 1918”. Lucrările de construcţie a imobilului s-au derulat în perioada 1670-1690, proprietarul acestuia fiind contele Ştefan Apor.
Clădirea ar fi fost ridicată pe rămăşiţele vechiului castru roman, respectiv ale cetăţii medievale din această zonă. În secolul al XVIII-lea au apărut şi portalurile interioare, cu elemente specifice stilului baroc, de inspiraţie militară şi ornate în stil austriac. Acestea erau împodobite cu trofee identice cu cele aflate la nivelul porţilor cetăţii. Elementele au fost realizate în perioada în care locuitor al castelului era contele de Steinville, comandantul trupelor imperiale din Transilvania.
Castelul are o formă dreptunghiulară şi este străbătut de scări interioare pe latura de sud. A găzduit, de-a lungul timpului, sediile a diverse organizaţii. După Primul Război Mondial în clădire funcţiona Legiunea de Jandarmi, apoi Direcţia Apelor; ani mai târziu, aici şi-au desfăşurat activităţile: Centrul de Librării şi Şcoala Populară de Arte. O perioadă clădirea a fost închisă pentru restaurare, diverse artefacte, obiecte de ceramică neolitică fiind descoperite în cursul săpăturilor desfăşurate aici. În prezent, obiectele alcătuiesc o expoziţie permanentă deschisă la subsolul palatului.
Un destin mai puţin luminos a avut castelul Miklós Bethlen de pe teritoriul localităţii Sânmiclaus, judeţul Alba, astăzi abandonat. Clădirea a fost ridicată de către Miklós Bethlen (1642-1716) după planurile proprii, şi într-un stil aflat la limita dintre Renaştere şi Baroc. Imobilul prezintă forma de pătrat, nu are curte interioară, iar colţurile sunt dominate de volume asemănătoare unor turnuri (arhitectura duce cu gândul la planurile de factură renascentistă a palatelor de la Cetatea de Baltă şi Ozd); spaţiul interior este împărţit în nouă zone de aceleaşi dimensiuni. Camerele prezintă bolţi renascentiste, ce sunt acoperite de stucaturi colorate, iar la nivelul uşilor şi ferestrelor se află ancadramente de piatră sculptate tot în stil renascentist.
Între 1686 şi 1689, palatului i s-a adăugat o fortificaţie compusă din ziduri de apărare, cinci bastioane flancate de un şanţ de apă, astăzi complet demolată. Alte modificări în arhitectura clădirii s-au produs în 1765 când Franz Schweininger a împodobit imobilul cu elemente baroce.
În 1856 domeniul de la Sânmiclaus a devenit proprietatea familiei Bruckenthal, care l-a transformat în şcoală agricolă, iar în 1918 palatul a intrat în posesia statului. O vreme, sub regim comunist, palatul a fost considerat parte a IAS-ului Jidvei. Astăzi fostul castel al lui Miklós Bethlen se află în proprietate privată, dar nu prezintă nici o utilitate, cel puţin nici una cunoscută.