De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din cele mai reprezentative clădiri în stil eclectic ale oraşului Arad!
- Este în Arad, judeţ Arad
- Construit în 1872-1875
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Francisc Pekar
- Cod monument Istoric: AR-II-m-B-00548
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Palatul administrativ din Arad este o clădire declarată monument istoric, operă a arhitectului arădean Francisc Pekar, ce adăposteşte Primăria, Prefectura şi Consiliul judeţean.
Clădirea a fost ridicată între anii 1872-1875 şi impresionează prin monumentalitate. Stilul arhitectural al clădirii este o îmbinare între neorenascentism flamand şi stilul primăriilor medievale târzii. În acest sens, se poate observa turnul înalt de 54 m, care se află deasupra frontonului triunghiular ce încheie rezalitul central şi care adăposteşte în partea sa superioară un orologiu, adus din Elveţia în anul 1878. Pe fiecare parte a turnului se află câte un cadran, iar la oră fixă, începând cu anul 1989, după aderarea României la UE, orologiul cântă melodia “Oda Bucuriei” de Ludwig van Beethoven. În faţa Palatului Administrativ au fost amenajate rondouri vegetale decorative, operă a arhitectului Miloş Cristea.
De-a lungul timpului, clădirea a suferit puţine modificări, printre care se numără schimbarea stemei oraşului, amplasată pe frontonul de la baza turnului principal. Aceste schmbări s-au petrecut după anul 1875, după primul război mondial, după anul 1968 şi după anul 1989.
Alte modificări suferite au fost înnoirea treptelor şi a pavimentului holurilor, precum şi înlocuirea geamurilor holurilor cu vitralii care înfăţişează simbolic anotimpurile, operă a renumitului artist plastic Sever Frenţiu.
Clădirea este prevăzută cu două scări secundare din marmură roşie de Moneasa realizate în stil eclectic, şi care s-au păstrat şi în prezent. De asemenea, şi cele patru porţi de lemn sculptat de la intrare şi-au păstrat aspectul original.
Piaţa din faţa Palatului Administrativ şi-a schimbat denumirea în Piaţa Revoluţiei, în semn de respect celor ce şi-au jertfit viaţa în iarna lui 89. Mai mult, au fost amplasate în şi un monument şi o troiţă în centrul Pieţei Revoluţiei.
Inţial, palatul administrativ a fost proiectat la dimensiuni impresionante, în stil renascentist, de către constructorul Lechner Odon, urmând să ocupe o suprafaţă de 4320 mp, însă după criza economică din anul 1873, s-a renunţat la acest plan.
Date de contact: Bulevardul Revoluţiei nr. 75, Arad, judeţ Arad. |