De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că a fost locul preferat de Nicolae Ceauşescu pentru vânătoare.
- Este în Socodor, Județ Arad
- Unitate geografică: Câmpia Crişurilor
- Altitudine: 90 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cu condiții de campare
Pădurea Socodor este o arie protejată ce conservă o populaţie bogată de stârc cenuşiu…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: oricând
Pădurea Socodor o găsim în Câmpia Crişurilor, în partea nord-vestică a satului Socodor. Este o Arie de Protecţie Specială Avifaunistică şi, potrivit documentelor oficiale, are ca limite: în nord – începe de la marginea parcelei 10 din UP I Socodor, de la intersecţia acestei margini cu limita subparcelară dintre V10 şi 10B şi se continuă pe această limită până la limita dintre parcela 10 şi terenul de vânătoare V72; în est – porneşte de la intersecţia limitei subparcelare dintre V10 şi 10B şi se continuă pe limita dintre parcela 10 şi terenul de vânătoare V72 până la intersecţia cu limita subparcelară dintre 10B şi 10A; în sud – se continuă pe limita subparcelară dintre 10A şi 10B până la intersecţia cu marginea pădurii; în vest – continuă pe marginea pădurii până la intersecţia cu limita subparcelară dintre V10 şi 10B.
Rezervaţia a fost denumită „Pădurea Socodor – colonie de stârci” şi a intrat sub protecţie specială avifaunistică în anul 2004, prin Hotărârea de Guvern Nr. 2151 din 30 noiembrie 2004. Are o suprafaţă de 3.10 hectare.
Aria este una umedă de câmpie, cu vegetație forestieră. Zona, prin condiţiile ei, asigură hrană și viețuire, pentru mai multe specii de păsări migratoare, printre care și stârcul cenușiu (Ardea cinerea). Altitudinea variază între 89 şi 97 de metri, având variaţii foarte mici. Pe aici trece Crişul Alb, reţeaua hidrografică fiind completată şi prin desele canale de irigaţie existente.
În trecut, Pădurea Socodor era mult mai mare, se întindea de la nord de Mureş până la râul Ampoi şi cuprindea terasele Mureșului inferior și mijlociu.
Vegetaţia este reprezentată de specii de arbori precum stejarul pendunculant (o specie foarte valoroasă în această zonă), gârniţa ( o specie cu areal restrâns, deci şi ea valoroasă pentru pădure), cerul şi frasinul.
Pădurea Socodor primeşte mii de turişti anual, deoarece este o zonă ce oferă aer curat şi posibilităţi de petrecere a timpului liber în natură. Există spaţii amenajate pentru grătar. Aici se organizează şi diferite activităţi educative cu şcolarii din Socodor şi nu numai. Există şi cabane pentru cei care vor sa petreacă timp în sălbăticie. Pădurea este administrată de Ocolul Silvic Criş.
Tot aici există şi un loc ideal pentru vânătoare. Zona este intens populată cu cerbi lopătari, care au la dispoziţie un areal de 760 de hectare de pădure şi 7.000 de hectare de câmpie, intrând şi în Pădurea Socodor. De fapt, cu Pădurea Socodor începe ţinutul lor, care se întinde până în Ungaria şi până la Crişul Alb.
Se pare că acesta era şi este cel mai populat spaţiu cu cerbi lopătari din întreaga Europă. Zona era preferata lui Nicolae Ceauşescu, el venind să vâneze aici, destul de rar, o dată la doi sau trei ani. Şi cum a interzis accesul altor vânători, cerbii s-au înmulţit foarte mult înainte de 1989, ajungând la un efectiv de peste 3.000.
Astăzi, în zonă mai sunt peste 1.000 de cerbi şi chiar şi aşa, se pare că aici sunt cei mai mulţi cerbi care trăiesc în libertate din întreg continentul. Pot fi văzuţi în zonă adesea. Dar faima zonei atrage, pe lângă turiştii români sau străini iubitori de animale sălbatice, şi foarte mulţi braconieri. Ei vin aici pentru concentraţia mare de animale, dar şi pentru bani, un cerb ajungând la câteva mii de euro.
Autorităţile încearcă să se ocupe de îngrijirea cerbilor, iar în sezonul de vânătoare totul este supravegheat şi există un număr de exemplare care pot fi vânate, pentru ca populaţia să nu mai scadă.
Cerbul lopătar este un mamifer originar din ținuturile mediteraneene. Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16-18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 în captivitate. Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lățească în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii către vârf. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august.