- Este în comuna Spineni, satul Optășani, județul Olt
- Rezervație naturală
- Altitudine: 231-337 metri
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Seaca – Optășani este o rezervație naturală forestieră care protejază arboretui de gârniță, fiind cel mai curat şi mai valoros din România şi din Europa…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
Pădurea Seaca – Optășani se întinde pe o suprafaţă de 2.146 ha şi este acoperită cu arboret de gârniță (Quercus frainetto) în proporție de 82%, în asociere cu cer și gorun. Exemplarele de arboret de gârniță au vârsta medie de 75 de ani, existând însă şi exemplare care depăşesc 100 de ani. Datorită acestei valori faunistice, încă din 1969, pădurea a fost declarată „rezervaţie forestieră” aparţinând Academiei Române.
Pădurea prezintă la dimensiuni reduse vegetaţia veche, caracteristică masivului Făgăraş. Ea este un vestigiu al pădurilor din subboreal (3000 – 1000 de ani Î. Hr.), care se întindeau din bazinul Mediteranei până în nordul Câmpiei Române, cu un pronunţat caracter termofil. În literatura de specialitate, pădurea Seaca – Optăşani este menţionată ca rezervaţie forestieră-botanică, pe suprafaţa de 218.9 ha.
Rezervaţia cuprinde lacul Poboru, râul Plapcea şi râul Vedea. Flora specifică zonei este formată din vegetaţie ierboasă – păşuni şi fâneţe, iar fauna este reprezentată de căprioare, cerbi, mistreţi, iepuri, fazani.
În zonă mai există şi monumente istorice precum situl arheologic – castrul roman (Poboru), biserici de lemn sub formă de corabie (Poboru, Spineni, Cungrea şi Leleasca) şi ruinele curţii boiereşti Marco Daicoviciu.
Prin Legea 5/2000 au fost desemnate două zone de arii naturale protejate: Pădurea Seaca Optăşani şi Rezervaţia de arborete de gârniţă, ambele fiind în proprietatea statului în proporţie de 95%.
Gârniţa este un arbore indigen, o specie de ţinuturi sudice cu veri lungi, călduroase şi ierni relativ blânde. Poate avea o înălţime de pâna la 40 de metri. Creşte într-o zonă restrânsă, apărând doar în sudul Italiei, în Peninsula Balcanică, până în Ungaria şi România. Spre est avansează puţin, spre nord-vest ajunge în Asia Mică şi Turcia. În România, apare în silvostepa Olteniei şi Munteniei până în regiunea dealurilor subcarpatice la altitudini de 450 m, unde este în amestec cu cerul (ceretogârniţete). În vestul ţării (Banat, Transilvania), apare în zona deluroasă.
Acces: comuna Poboru, pe DJ 703C, se face la dreapta spre Seaca sau comuna Poboru, DJ 703, se face stânga spre Optăşani.