De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o rezervaţie naturală, care adăposteşte cea mai bătrână pădure de stejari din ţară!
- Este în comuna Gurghiu, Județ Mureș
- Rezervaţie naturală de tip forestier
- Altitudine: 400 m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Pădurea Mociar este o arie protejată de interes naţional, situată în partea de nord-est a Depresiunii colinare a Transilvaniei, judeţul Mureş. Este o rezervaţie naturală de tip forestier, care adăposteşte cei mai vechi stejari din ţară. Rezervaţia forestieră Mociar a fost înfiinţată în anul 1932 şi declarată în anul 2000, prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000. Pădurea se află în apropiere de comunele Salavăstru, Beica de Jos şi Gurghiu şi se întinde pe o suprafaţă de 48 de ha.
Caracteristic acestei păduri sunt stejarii, care potrivit studiilor ştiinţifice, ar avea o vârstă cuprinsă între 400-500 de ani şi reprezintă 60% din rezervaţie. Aceşti stejari au un diametru mediu cuprins între 1,5-2 m şi înălţime de 23 de m, însă mulţi dintre aceştia au început să se usuce.
În afară de stejari, pe suprafaţa rezervaţiei s-au dezvoltat şi arboretul de frasin (Fraxinus excelsior), carpenul (Carpinus betulus) sau plopul tremurător (Populus tremula), dar şi un subarboret reprezentat de păducel, alun sau lemn câinesc. În ceea ce priveşte fauna, aceasta este reprezentată de căpriorul, mistreţul, iepurele, iar avifauna de ciocănitoare şi unele păsări răpitoare.
În această pădure își are izvor și un afluent al râului Mureș, ce îi poartă același nume pădurii, Mociar. Terenul din pădure este mlăştinos şi sunt foarte multe bălţi, fapt ce face plimbarea o adevărată peripeţie, aşa că cel mai bine este să aveţi încălţăminte adecvată.
Date de contact: Gurghiu, județul Mureș. |