De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie ce protejează o floră şi o faună deosebită.
- Este în Vânători, Județ Vrancea
- Unitate geografică: Lunca Siretului
- Altitudine: 30-48m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Merișor – Cotul Zătuanului este o rezervaţie forestieră şi avifaunistică, fiind un loc cu păsări rare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: oricând
Pădurea Merișor – Cotul Zătuanului o găsim în partea sud-estică a județului Vrancea, în Câmpia Siretului, în lunca inferioara a râului. Are o poziţie interesantă, situându-se în punctul în care se întâlnesc trei mari unităţi de relief: Subcarpaţii, Podişul Moldovei şi Câmpia Română. Se situează la o altitudine cuprinsă între 30 şi 48 de metri.
Flora este influenţată de poziţia în care se situează teritoriul, la limita bioregiunii stepice cu cea continentală. Acesta este principalul motiv pentru care Pădurea Merișor – Cotul Zătuanului este unică, asigurând dezvoltarea unor ecosisteme valoroase din punct de vedere ştiinţific. Rezervaţia este puternic influenţată de existenţa unor braţe secundare desprinse din râul Siret şi Putna, ale căror ape sunt mult mai calde decât apa Siretului.
De aceea, zona a fost instituită ca arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.1143 din 2007, iar apoi s-a suprapus cu sit Natura 2000, pentru protecţia păsărilor. Rezervaţia naturală are o suprafaţă de 469 hectare şi constă într-o zonă cu pădure de șleau, cu pajiști aluviale și păduri de foioase. Aceasta adăpostește o gamă variată de floră și faună specifică zonelor umede din estul țării.
Avifauna rezervaţiei, tipică pentru o pădure de luncă, este formată din aproximativ 140 de specii. Din punct de vedere zoogeografic, avifauna de aici se împarte în şapte categorii: speciile europene (45 %), speciile cu răspândire transpalearctică (24 %), specii de origine siberiană (12 %), specii de origine mongolă (9 %) şi specii de origine mediteraneană (8 %),/ speciile cu origine arctică sau chineză (1 %), altele (1 %).
Cele mai numeroase sunt speciile care poposesc aici vara (57 de specii), care reprezintă 40% din numărul total de specii identificate; urmate de speciile sedentare (36 de specii) reprezentând 26 % din numărul de specii; apoi avem speciile de pasaj (24 de specii -17 %) şi speciile oaspeţi de iarnă (22 specii – 16 %).
Speciile de pasaj, chiar dacă nu sunt foarte numeroase, sunt de o importanţă deosebită, fiind deosebite prin statul de conservare pe care îl au. Ele migrează în lungul Văii Siretului şi folosesc zona Cotul Zătuanului ca punct de odihnă în timpul deplasării. Dintre acestea, amintim: Ciconia ciconia, Ciconia nigra, Anser albifrons, Anas acuta, Aquila pomarina, Circus cyaneus, Falco peregrinus, Crex crex, Vanellus vanellus, Gallinago gallinago, Scolopax rusticola, Numenius arquata, Tringa ochropus, Philomachus pugnax şi Larus minutus.
Iarna, aici au fost identificate 22 de specii, iar protejate sunt: Podiceps nigricolis, Cygnus cygnus şi Anser albifrons.
Rezervaţia se prezintă vulnerabilă în faţa activităţilor antropice: pescuitul, păşunatul, defrişări, vânătoare, linii electrice, dar şi inundaţii.
Acces: Rezervaţia este în apropierea drumului județean (DJ204D) care leagă municipiului Focșani de localitatea Suraia.