De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată ce adăposteşte o floră şi o faună bogată.
- Este în Ezeriș, Județul Caraș-Severin
- Unitate geografică: Dealurile Banatului
- Altitudine: 300 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Ezerişel este o rezervaţie naturală de interes naţional, ce se desfăşoară pe culmi domoale…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: echipament special – bocanci.
Pădurea Ezerișel este o arie protejată de tip floristic și faunistic, pe care o găsim la 12 kilometri de oraşul Reşiţa, în partea sudică a satului Soceni, pe partea dreaptă a drumului național DN58 Reșița – Soceni – Brebu. Aria naturală reprezintă o zonă de deal împădurită, având culmi domoale și mai multe văi temporar active și este străbătută de cursul pârâului Ezerișel. Are o suprafaţă de 120 de hectare, a fost înfiinţata în 1982 şi a fost declarată rezervaţie naturală prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000.
Flora este formată, în principal, din specii de arbori şi predomină quercineale: Quercus robur, Q. petraea (gorun), Q. cerris (cer), Q. frainetto (gârniţă), alături de Carpinus betulus (carpen), Alnus glutinosa (arin negru), Corylus avellana (alun) ş.a.
În zonele mai înalte este prezent Fagus silvatica (fag) şi, cu totul izolat, pâlcuri de Pinus cembria (zâmbru), a cărui prezenţă este greu explicabilă altitudinal. Păşunile invadate de pădure sunt ocupate cu stejăriş în amestec cu Betula verrucosa (mesteacăn), Cytisus leucotrichus (lemnul bobului) şi Juniperus communis (ienupăr), iar în zona de luncă apar zăvoaie specifice alcătuite din Salix spp. (salcie), Populus spp. (plop) şi Alnus glutinosa.
Subarboretul existent în păduri este reprezentat de specii precum Crataegus monogyna (păducel), Ligustrum vulgare (lemn câinesc), Cornus sanguinea (sânger), Rubus spp. (mur) şi Rosa spp. (măceş).
Ierburile sau speciile floristice de pajişti sunt păiușul roșu, scredeiul, horștiul, rogozul.
Şi fauna este foarte bogată, alcătuită din mamifere, păsări, reptile si ambifieni. Ca mamifere, aici este teritoriul lupului, vulpii, căprioarei şi mistreţului. Iar păsările întâlnite aici sunt piţigoiul, vrabia, ciocănitoarea şi ciocârlia.
În regim de ocrotire prin lege a biodiversităţii, sunt protejate pe teritoriul comunei două puncte fosilifere (la Soceni şi Ezeriş), cu o suprafaţă totală de 2,4 ha şi pădurea parc Ezerişel cu 120 ha.
Comuna Ezeriş este o aşezare cu urme de locuire încă din secolul II e.n. din epoca daco-romană. Numele comunei vine de la denumirea castrului roman Aizis, construit de romani pe dealurile dintre localităţile Ezeriş şi Firliug. Comuna Ezeriş este asezata între două şiruri de dealuri şi este străbătută de pâraul Tău, care îşi are izvoarele la poalele Munţilor Semenic. La scară mare, Ezerişul este localizat în ventrul Banatului, na nord de municipiul Reşiţa.
Acces: pe partea dreaptă a DN58 Reşita – Soceni – Brebu.