- Este în comuna Cărand, Judeţul Arad
- Unitate geografică: Munţii Apuseni
- Altitudine: 150-300 m
- Fără condiţii de campare
Pădurea de stejar pufos de la Cărand este o rezervație naturală de tip forestier, situată pe teritoriul administrativ al comunei Cărand…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
Rezervația, cu o suprafaţă de 2.10 ha, se află în partea nord-vestică a satului Cărand. Este o arie protejată de interes național deoarece reprezintă o zonă de protecție arboricolă pentru specia de stejar pufos (Quercus pubescens). Pădurea de stejar pufos este administrată de Ocolul Silvic Beliu.
Localitatea Cărand este situată în nordul Depresiunii Sebiș, la poalele Munților Codru-Moma, la o distanță de 92 km față de municipiul Arad.
Stejarul pufos este un arbore indigen şi este caracteristic sudului Europei, zonei meditareneene şi submediteraneene. Spre nord urcă până la 50º latitudine, la est se întinde până la Marea Caspică, iar la sud se găseşte mai rar, până în sudul Italiei. În România. stejatul pufos are păduri rare, pâlcuri sau tufărişuri în regiunea de câmpie şi de silvostepă, în aproape toate regiunile ţării. Cel mai frecvent îl găsim în silvostepa sudică a Moldovei, Munteniei şi Olteniei. În Dobrogea participă la alcătuirea şibliacurilor, alături de cărpiniţă, mojdrean, porumbar, vişin turcesc, scumpie.
În vestul ţării, apare pe solurile calcaroase. Pe dealurile Buzăului alcătuieşte păduri rărite la 500-600 m, la fel ca în Podişul Mehedinţi, unde exemplare izolate urcă la 960 m.
Are o tulpină neregulată, iar scoarţa este des şi adânc crăpată. Lemnul este folosit cel mai mult ca lemn de foc. Coroana este largă şi neregulat răsfirată, rară, luminoasă.
Date de contact: DJ Arad-Beliu, comuna Cărand, judeţul Arad.