De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o arie protejată ce oferă peisaje încântătoare.
- Este în Ocna Şugatag, Județul Maramureş
- Unitate geografică: Munţii Gutâi
- Altitudine: 485 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Pădurea Crăiasa este o rezervaţie naturală ce conservă diversitatea floristică şi faunistică…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: bocanci
Pădurea Crăiasa este localizată în nordul Munților Gutâi, pe teritoriul nord-vestic al localităţii Ocna Şugatag, în imediata apropiere a drumului național DN1F, care leagă municipiul Zalău de orașul Carei. Aria protejată are o suprafaţă de 44 de hectare şi se află la o altitudine medie de 485 m.
Pădurea s-a dezvoltat pe versantul de vest al unui deal terasat, cu substrat de roci sedimentare precum marne, gresii sau tufuri. Vegetaţia specifică acestei păduri este reprezentară de arboretul de gorun (Qercus petrea) și larice (Larix decidua), care vegetează în asociere cu specii de stejar pendunculat (Quercus robur), tei (Tilia) și carpen (Carpinus betulus). Aceste păduri au fost plantate de către administraţia minelor, în secolele trecute.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate), în scopul de a conserva diversitatea biologică. Odată cu această decizie, se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea condiţiilor pentru activităţi educative, recreative şi de cercetare ştiinţifică.
Rezervaţia Naturală Pădurea Crăiasa a fost constituită pentru conservarea diversităţii biologice. De asemenea, se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţtiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea condiţiilor pentru activităţi educative, recreative şi de cercetare ştiintifică.
Rezervaţia Nemira are reguli stricte pentru turişti: vizitarea rezervaţiei este permisă doar pe potecile special marcate; este interzis accesul cu vehicule motorizate; este interzis să aprinzi focul, acesta se face în locurile special amenajate; este interzisa abandonarea gunoaielor pe teritoriul rezervaţiei; este interzisă tăierea şi ruperea plantelor, în special a celor ocrotite; este interzisă degradarea sau distrugerea marcajelor, panourilor informative şi indicatoarelor.
Din apropierea rezervaţiei, se poat face mai multe trasee turistice în Munţii Gutâi.