De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cea mai veche operă din ţară, găzduită şi într-o clădire monument istoric, aflată în atenţia UNESCO!
- Este în Cluj-Napoca, Județ Cluj
- Anul înfiinţării: 1919
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Fellner & Helmer
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07355
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Opera Naţională Română Cluj este adăpostită într-o frumoasă clădire declarată monument istoric şi aflată în atenţia UNESCO de pe strada Piaţa Ştefan cel Mare nr. 24. Clădirea găzduieşte şi compania Teatrului Naţional. Ridicată între anii 1904-1906, de către firma austriacă Fellner & Helmer, firmă specializată în proiectarea şi construirea de clădiri de operă, clădirea Operei Române din Cluj poartă amprenta stilului arhitectural secession cu uşoare elemente de baroc. Din punct de vedere arhitectural, clădirea prezintă similitudini cu diverse teatre ridicate de această firmă. De exemplu, foaierul clădirii din Cluj seamănă cu cel al Teatrului din Karlsbad, turnurile cu cele ale Teatrului Naţional din Sofia, interiorul cu cel al Operei din Iaşi. Sala de reprezentaţii are o capacitate de 928 de locuri.
Compania Operei Naţionale Române din Cluj a luat fiinţă în data de 18 septembrie 1919, fiind de altfel cea mai veche operă din ţară. În aceeaşi dată, şi-au deschis porţile publicului şi Teatrul Naţional şi Conservatorul de Muzică. Inaugurarea oficială a avut loc în anul următor, pe 25 mai 1920, cu opera Aida de Verdi, interpretată în limba română, sub bagheta dirijorului Alfred Novak, deşi în datele de 13 şi 14 mai 1920, au fost puse în scenă două concerte simfonice sub bagheta dirijorului ceh Oskar Nebdal.
În urma Dictatului de la Viena din 1940, Teatrul şi Opera îşi defăşoară activitatea la Teatrul comunal din Timişoara, însă în anul 1945 revine la Cluj. În această perioadă de tranziţie a purtat numele de Opera Română de Stat din Cluj la Timişoara.
În anii 70, compania a cunoscut o perioadă de înflorire, purtând numeroase turnee europene (Italia, Olanda, Germania, Belgia, Austria, Turcia, Franţa, Seul, Spania, Bulgaria).
Printre personalităţile de seamă care au marcat evoluţia Operei romane din Cluj se numără: David Ohanesian (1927-2007), Ion Dacian (1911-1981), Mihail Nasta, Vasile Rabega, Ionel Tudoran, Lya Hubic, Lya Pop, Stella Simonetti, Nicu Apostolescu, Emil Marinescu, Dinu Bădescu, Niculina Mirea, Mimi Nestorescu şi mulţi alţii.
În cadrul companiei Operei române au debutat o serie de artişti care au căpătat renume pe plan internaţional, precum Angela Gheorghiu, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, Tatiana Lisnic, Mihai Zamfir, Corina Circa.
De-a lungul timpului, compania a prezentat peste 200 de titluri de operă, operete şi balete.
Program agenţie bilete |
Luni-Vineri: 11:00-17:00 Sâmbătă-Duminică: închis Agenţia de bilete se află în Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14. Nr. telefon: 0264.592.466. |
Date de contact: Piaţa Ştefan cel Mare nr. 24, Cluj-Napoca, judeţ Cluj, nr. telefon: 0264.594.017. |