- Este în Vrâncioaia, Județul Vrancea
- Înfiinţat în 1942
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Observatorul Seismologic ,,Dr. Cornelius Radu” de la Vrâncioaias-a deschis pentru prima dată în urma cutremurului din 10 Noiembrie 1940, de magnitudinea 7,4…
- Autor: Ştefan Tătaru
- Condiții de vizitare: parțial, ghid
Situat în partea de nord-vest a zonei epicentrale Vrancea, Observatorul Seismologic ,,Dr. Cornelius Radu” a fost înfiinţat în 1942, însă şi-a întrerupt activitatea la numai doi ani de la deschidere, din cauza războiului. Apoi, în perioada 1952-1956, a funcţionat sporadic, după care a fost redeschis în 1964.
După marele cutremur din 1977, aparatura staţiei a fost îmbogăţită cu mai multe sisteme (seismograf KIRNOS – SKM, seismograf DD-1, seismograf SM-3, acelerograf SMA-1 şi un seismograf S13), devenind cea mai importanta staţie a reţelei seismice cu telemetrarea datelor la Bucureşti.
Între 1986 şi 1989 s-au făcut modernizări începând cu o noua clădire mai mare, până la aparate noi. Staţia de la Vrâncioaia a devenit astfel cea mai modernă staţie seismologică din România şi printre cele mai moderne din Europa. În prezent, staţia de la Vrâncioaia are patru componente:
-
Un sistem de monitorizare seismică a cutremurelor de pământ.
-
Un sistem de monitorizare a semnalelor de infrasunete şi ultrasunete.
-
Un sistem de monitorizare a câmpului geomagnetic
-
Un sistem de monitorizare a emanaţiilor de radon în apă şi de ionizare a atmosferei.
Observatorul Seismologic ,,Dr. Cornelius Radu” furnizează date foarte importante, datorită aparaturii de înaltă şi joasă sensibilitate, pentru predicţia şi protecţia antiseismică a construcţiilor. Invesiţiile s-au făcut în concordanţă cu particularităţile zonei Vrancea, unde se produc cutremure subcrustale, oferind condiţii unice în lume pentru predicţia acestui tip de cutremure. În 2008, s-a deschis şi staţia de la Ploştina, cu senzori de adâncime, care funcţionează ca ansamblu cu cea de la Vrâncioaia. Cu ajutorul complexului de echipamente moderne, sistemul avertizează înaintea producerii unui seism, Bucureştiul fiind avertizat cu 20 de secunde înainte, timp suficient pentru a închide gazele, curentul şi alimentarea cu apă. Prin sistemul computerizat, acestea pot fi oprite automat, deoarece datele sunt transmise în timp real. Sistemul, este unic în Europa şi este folosit de toate sectoarele din industria nucelară din România.
Observatorul Seismologic are laboratoare pentru monitorizarea seismelor, cu amplasament special pentru instralarea senzorilor seismici, punct seismobilogic, spaţii speciale pentru desfăşurarea activităţilor ştiinţifice. De asemenea, Observatorul dispune şi de un muzeu.
Muzeul este amenajat într-o cameră a staţiei. Cea mai veche piesă este un pendul rusesc, care înregistra seismele pe o foaie de hârtie care era în prealabil afumată şi pe care acul seismografului lăsa o dâră albă. Pendulul a fost practic primul aparat care a funcţionat la Vrâncioaia. Toată aparatura prezentata la muzeu este funcţională.
|
|
|
|
Date de contact: com Vrâncioaia, DJ205L. Observatorul este lângă şcoală şi primărie. |
|
|