- Este în Constanţa, judeţ Constanţa
- Deschis turiştilor cu taxă de vizitare.
Planetariul din Constanţa a fost primul obiectiv din Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi primul obiectiv public de acest gen din ţară, înfiinţându-se în 1969, anul în care omul a ajuns pentru prima dată pe Lună…
- Condiţii de vizitare: ghid
Planetariul este o fereastră deschisă permanent spre cer, destâinuind şi azi misterele cele mai adânci ale cerului. Aici ţi se dezvăluie lumea alcatuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele.
La intrare în Observator, se poate vizita expoziţia Universul. Aceasta prezintă structura Universului, pornind de la metagalaxie până la structura Sistemului Solar, prezentând planetele în imagini şi caracteristicile lor. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se află şi cupola pentru observaţii astronomice. Aceasta are un diametru de 5m şi adăposteşte Telescopul cu oglindă tip Cassegrain, care are diametrul de 150mm, distanţa focală reală (900mm), echivalentă (2250mm), iar grosismentul max=360X.
În holul Planetariului, este o expoziţie cu tematică de astronomie. În cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute stele (aproximativ 5000), planete, Luna, constelaţii (constelaţii zodiacale), comete, meteori, sateliţii galileeni ai lui Jupiter, sateliţi artificiali, Sistemul Solar, mişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar, determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale şi ecliptice, demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună.
Pentru cei care nu au vizitat niciodată un Planetariu, este o experienţă de neuitat. Demonstraţia de planetariu, „Civilizaţia Cosmosului”, este o proiecţie pe o boltă artificială a unui cer înstelat, în perioade diferite ale anului, fotografii şi exponate tridimensionale, provenite de la NASA sau centre ruseşti. În sala prevazută cu aer condiţionat, poţi petrece o noapte în câteva zeci de minute, totdeauna având siguranţa unui „cer senin”.
Planetariul dispune de o cupolă cu diametrul de 8m şi o capacitate de 80 de locuri în care se susţin spectacole cu subiecte astronomice şi cosmice. Aparatul de proiecţie cu care se realizează demonstraţiile este de tip ZKP-2 (1988), realizat în Germania (Karl Zeiss Jena).
Alte instrumente astronomice sunt:
-
luneta tip şcoală (identică cu Telementor): diametru=63mm
-
luneta amator: diametru=80mm
-
luneta binoculară Busch
-
Cu aceste instrumente se fac observaţii astronomice de zi (Soare, pete solare) şi de noapte (Luna, planete, roiuri de stele). Specialiştii şi instrumentele stau la dispoziţia vizitatorilor ce vor să afle tainele Universului.
-
Ori de câte ori există câte un fenomen astronomic special (eclipse, ploi de stele, etc), cei interesaţi pot apela la Planetariu pentru observaţii cu instrumentele şi explicaţii.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 25 RON Elevi/Studenţi – 12 RON Accesul în Planetariu este permis copiilor peste 5 ani. |
Demonstraţii Planetariu: |
Date de contact: B-dul Mamaia, nr. 255, Constanţa. Tel.: 0241.547.055. |
|
|